Címkék

Megemlékezés

Hírek, lapszemle / 2023. Március 24. / 13:59

Latorcai Csaba: Hazaárulás volt a magyar zsidók halálba küldése

Hazaárulás volt magyarországi zsidó testvéreink halálba küldése, akiknek vére az égbe kiált – jelentette ki beszédében Latorcai Csaba, a Miniszterelnükség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára tegnap Kőszegen, ahol a második világháború idején mártírhalált halt munkaszolgálatosok emlékhelyénél tartottak megemlékezést.

Megemlékezések / 2023. Március 24. / 11:03

Ma volna 80 éves Schwajda György író, drámaíró, színházigazgató

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. március 24-én született Schwajda György, a magyar színházművészet kiemelkedő alakja, a szolnoki Szigligeti Színház, a Nemzeti Színház, majd a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Az ő nevéhez fűződik a 2002-ben átadott új Nemzeti Színház felépítésének koordinálása. Született színházi ember volt, a színház volt az igazi lételeme, az élete, a mindene.

Megemlékezések / 2023. Március 24. / 08:36

„Nagyon nagy ember volt, egy csodálatos történet egyik főszereplője"

„Magyarország huszadik századi története a legrosszabb történetek egyike, a Vera tizennégyéves korában is meghalhatott volna a gettóban, de aztán az egyik legjobb magyar történet egyik főszereplője lett, egy történetnek, ami úgy kezdődött, hogy egyszer volt, hol nem volt, mégis hány éle lehet egy n csúcsú gráfnak, hogy még ne legyen benne háromszög" – így kezdődik az a blogbejegyzés, amely a napokban elhunyt T. Sós Vera matematikus emléke előtt tiszteleg.

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:44

Ma lenne 90 éves Philip Roth, a XX. század egyik legjelentősebb amerikai írója

Nemzedekéken átívelő hatású, elementáris és felszabadító erejű amerikai zsidó író volt, aki bebizonyította, hogy léteznek ugyan tabuk, de azok leginkább arra valók, hogy kiszabadítsuk magunkat a tabuk bilincseiből, majd elkezdjünk lélegezni, gondolkodni és írni: szabadon. Philip Roth éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. március 19-én született, és Newarkból indulva lett az Egyesült Államok egyik legjelentősebb XX. századi írója.

Megemlékezések / 2023. Március 09. / 07:55

Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje

– Izraelben 87 éves korában elhunyt Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – jelentette ma az izraeli média. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, a Golden Globe-díjat kétszer is megkapta, emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is. Fakadjon áldás emlékéből!

Megemlékezések / 2023. Március 02. / 13:24

Gyász: meghalt Erdei Grünwald Mihály

Rádiós zárt csoportokban írták meg elsőként, hogy ezen a héten hétfőn 78 évesen elhunyt Erdei Grünwald Mihály. A közismert rádiós és tévés 1944-ben született, és 31 évesen, 1975-ben kezdett külsősként dolgozni a Magyar Rádiónak, majd a Magyar Televízióban készített máig emlékezetes műsorokat. Fakadjon áldás emlékéből!

Zsidó világ / 2023. Március 01. / 17:01

Szeretettel köszöntjük a ma 75 éves Villányi András fotóművészt

A magyar zsidó közösség egyik legjellegzetesebb és legeredetibb alakja, a Scheiber Sándor-díjjal kitüntetett Villányi András fotóművész ma ünnepli 75. születésnapját. Kívánjuk, hogy a 120-ig még hátralévő évtizedekben is maradjon meg olyannak, amilyennek szeretjük, s készítsen még sok-sok felejthetetlen fotót a magyar zsidóságról, azaz rólunk, nekünk: a jövőnek.

Megemlékezések / 2023. Február 24. / 13:28

Domán István járcájtja: a főrabbi kedvenc ételét tálalják ma föl a Hunyadi téren

– Ez a nap más lesz mint a többi, hisz együtt emlékezünk meg dr. Domán István főrabbiról. Szeretnénk minél többen lenni, hogy mindezt méltó módon tegyük. Így mindenkit várunk, invitálunk a szombatfogásra és a szombatra is egyaránt! A Kiddush-on is sok szeretettel várunk mindenkit az ima után, aki szeretné a Rabbi egykori kedvencét megkóstolni – olvashatjuk a Hunyadi téri zsinagógakörzet Facebook-oldalán.

Megemlékezések / 2023. Február 13. / 13:38

Ma 125 éve hunyt el Finály Henrik, korának kiemelkedő filológusa

Az 1825-ben Budapesten született Finály Henrik filológus, egyetemi tanár, akadémikus ma 125 éve, 1898. február 13-án hunyt el Kolozsváron, ahol a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem tanáraként oktatott. Főbb munkái a máig alapműveknek számító Latin-magyar szótár és A latin nyelv szótára című munkák voltak. A nagy tudós oldalági leszármazottja Fináli Gábor, a budapesti Hunyadi téri körzet rabbija.

Zsidó világ / 2023. Január 30. / 12:14

Megkezdődött a győri származású zsidók világtalálkozójának előkészítése

A találkozó fővédnöke a győri polgármester, védnökei pedig a megyei főispán és a megyei közgyűlés elnöke. Az esemény Győr hivatalos 2024. évi programjának része lesz.

Tudomány / 2023. Január 27. / 10:47

Csapody Tamás: Cservenka, a büntetlenül maradt vérengzés

A második világhávorúban a szerbiai Borból 3400 embert 18 nap alatt hajtottak el a 360 kilométerre lévő Cservenkába. A következő napok a holokauszt és a magyar történelem legvéresebb napjai közé tartoznak. A tettesek büntetlenül megúszták – írja Csapody Tamás a Telex.hu portálon. A tömeggyilkosságokért elsődlegesen felelős Hermann Fogy SS-hadnagy egy luxuskörülményeket nyújtó bajorországi öregotthonban halt meg 1993-ban.

Megemlékezések / 2023. Január 26. / 09:37

Egy magyar zsidó nő volt a magyar sport első világbajnoka

A Budapesten zsidó családban született Kronberger Lili műkorcsolyázó 115 évvel ezelőtt, 1908. január 26-án megszerezte a magyar sport első világbajnoki aranyérmét a csehországi Opavában. A kor viszonyaira jellemzően a korabeli magyar sajtó egy része azzal próbálta kisebbítenie érdemeit, hogy vetélytársak nélkül versenyez – ami annyiban igaz volt, hogy a műjégpályát szinte kizárólag férfiak uralták. A sportolónő érdemei azonban: elévülhetetlenek.