Címkék

Megemlékezés

Megemlékezések / 2022. November 28. / 16:12

Emlékezzünk! – A Budapesti Gettó felállításának napja

Az 1944. november 29-én megjelent gettórendelet szerint, Erzsébetváros 0,3 négyzetkilométerére 11.935 keresztény lakos helyére 63.000 zsidó bezsúfolását indították el. A budapesti zsidóság életében így kezdődtek a rendkívüli megpróbáltatás napjai. Mindezekre emlékezzünk együtt 2022. november 29-én, kedden délután 5 órakor Erzsébetvárosban, a Klauzál téren.

Megemlékezések / 2022. November 25. / 13:42

Emlékest Oláh János (1959-2020) professzor tiszteletére

„Kölesdről indultam..." címmel jelent meg az a tanulmánykötet, amely az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 2020-ban elhunyt pofesszorának, dr. Oláh Jánosnak állít emléket. A kötet bemutatója a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) második emeleti kistermében lesz november 28-án, jövő héten hétfőn délután 5 órától.

Kultúra / 2022. November 24. / 09:46

A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

Napra pontosan november 22-én volt 25 éve, hogy elhunyt Kardos G. György író (1925-1997) prózaíró, újságíró, az Avraham Bogatir hét napja című, annak idején világsikert aratott regény szerzője. Halálának évfordulója alkalmából az Írók Boltjában rendeztek emlékestet a tiszteletére. VIDEÓ

Megemlékezések / 2022. November 21. / 14:32

Gyász: Meghalt Szalai Júlia szociológus

– Életének 75. évében elhunyt Szalai Júlia, a magyar szociológia nagy hatású, kiemelkedő képviselője. Élesen és érzékenyen látta és módszeres alapossággal vizsgálta a magyar és a közép-kelet európai régió társadalmainak jelenségeit. A magyar és nemzetközi szociológiát hosszú évtizedekre meghatározó publikációkkal gazdagította – adta hírül a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet.

Megemlékezések / 2022. November 21. / 10:44

Elhunyt Hédi Fried, aki a rasszizmus ellen dolgozó tanárokat támogatta

Svédországban 98 éves korában elhunyt Hédi Fried holokauszttúlélő, akit Máramarosszigetről 1944-ben deportáltak Auschwitzba, majd felszabadulása után Svédországban telepedett le. Mivel ismert személyiség volt, haláláról tegnap XVI. Károly Gusztáv király is megemlékezett, aki ezt írta: Hédi Fried hazánk egyik első számú közéleti személyisége volt, akitől svédek generációi tanultak a holokauszt gonoszságáról, az emberi méltóság sérthetetlenségéről.

Megemlékezések / 2022. November 15. / 10:21

Gyász: 97 évesen elhunyt Chorin Daisy, Weiss Manfréd unokája

Strasserné Chorin Daisy az egykor Európa szerte hírű csepeli Weiss Manfréd Művek legendás alapítójának, Weiss Manfrédnak (1857-1922) volt az unokája. Ifj. Chorin Ferenc (1879-1964) volt az édesapja, aki 1921-ben vette feleségül Weiss Daisyt, Weiss Manfréd lányát. Habár Chorin Daisy Ausztriában élt, többször járt Magyarországon: személyesen jelen volt, amikor a csepeli kórház, valamint a csepeli szabadkikötő újra felvette Weiss Manfréd nevét.

Megemlékezések / 2022. November 14. / 08:38

A születésnapján emlékezzünk meg Fanny Zippora Mendelssohnról!

Habár világhírű öccse, Felix Mendelssohn-Bartholdy árnyékában elhalványult az alakja, az 1805. november 14-én született Fanny Zippora Mendelssohn korának egyik legkülönlegesebb és legtehetségesebb muzsikusa volt. Igen híres és tehetséges család sarjaként látta meg a napvilágot Hamburgban, hiszen apai nagyapja Moses Mendelssohn, a nagy zsidó filozófus volt, anyai ágon pedig attól az Itzig családtól származott, amely számos zenésszel büszkélkedhetett.

Megemlékezések / 2022. November 10. / 09:51

BIG-re emlékeztek a Füst Milán Páholyban

A közelmúltban elhunyt Benedek István Gábor íróra, újságíróra emlékeztek barátai, tisztelői és olvasói a Füst Milán Páholy Újlipótvárosi Klub-Galériában megrendezett estjén. A felolvasással egybekötött, telt házas rendezvényt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezte.

Megemlékezések / 2022. November 10. / 08:57

RABIN 100: Roman Polonsky üzenete a meggyilkolt kormányfőre emlékezve

Mint arról beszámoltunk, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és a Zsidó Állam budapesti nagykövetsége Jichák Rabin miniszterelnökre tíz napos rendezvénysorozattal emlékezik. Ennek része, hogy az IKI a Facebook-oldalán megemlékező videóüzeneteket oszt meg a meggyilkolt kormányfő kapcsán. Most az FSU-delegációt vezető Roman Polonskynak, a JAFI németországi és kelet-közép-európai vezetőjének üzenetét tesszük közzé.

Megemlékezések / 2022. November 09. / 17:39

84 éve történt a kristályéjszaka

Mindaz ami leírható, kevés annak tükrözésére, ami valójában történt. Egy kortanú ezzel az egyetlen kétségbeesett mondattal összegezte mindazt, ami 1938. november 10-re virradó éjszaka Berlinben, Münchenben és Németország számos városában lezajlott.

Megemlékezések / 2022. November 09. / 13:20

Szabó Béla fotográfus gyönyörű kötete Radnóti emlékezetére

Radnóti Miklós meggyilkolásának tragikus évfordulója alkalmából egy rendkívüli tehetségű fotográfus, Szabó Béla fényképalbumát ajánljuk olvasóink figyelmébe. Szabó Béla az egykori bori lágerektől egészen a gyilkosság helyszínéig, Abdáig mutatja be a halálmenet útvonalát egyszerre gyönyörű, s egyszerre szívbemarkolóan fájdalmas képek révén.

Megemlékezések / 2022. November 09. / 12:23

RABIN 100: Izraeli shinshin lányok a meggyilkolt kormányfőről

Mint arról többször beszámoltunk, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és a Zsidó Állam budapesti nagykövetsége Jichák Rabin miniszterelnökre tíz napos rendezvénysorozattal emlékezik. Ennek része, hogy az IKI a Facebook-oldalán megemlékező videóüzeneteket oszt meg a meggyilkolt kormányfő kapcsán. Ezúttal az IKI két önkéntese, Yael Sasson és Maya Ben Ami osztja meg gondolatait.