Címkék

Megemlékezés

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 05. / 14:33

Motoros emléktúra Budapestről Auschwitzon át Theresienstadtba

Horváth József Mazsihisz-alelnök, a Bét Sálom körzet elnökének vezetésével ma reggel motorosok indultak Zólyom és Auschwitz érintésével Theresienstadtba. A magyar, román és német résztvevők a vészkorszak mártírjaira való emlékezés gyanánt teszik meg az utat, és a tisa beáv ünnepét vasárnap éppen Auschwitzban fogják megtartani.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 05. / 10:43

Ma 10 éve halt meg Zwack Péter

Az Unicum-gyáros dinasztia sarjaként 1927-ben Budapesten született Zwack Péter üzletember, Magyarország egykori washingtoni nagykövete éppen tíz évvel ezelőtt, 2012. augusztus 5-én hunyt el az olaszországi Venturinában. A 85 éves korában meghalt üzletember-diplomata egyenes ági leszármazottja volt annak a csehországi születésű Jozef Zwack zsidó szeszgyárosnak, aki az 1840-es években alapított likőrüzemet Pesten, a mai Erzsébet téren.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 04. / 14:35

Végre emléktáblát kapott a Nagycétényből elhurcolt és meggyilkolt zsidóság

„Nem voltak bűnösök. Az egyetlen bűnük az volt, hogy zsidó szülőktől születtek és az ősrégi hagyományok szerint akartak élni" – hangzott el azon a rendezvényen, amelyet a korábban Magyarországhoz, jelenleg Szlovákiához tartozó Nagycétényben (szlovákul Veľký Cetín) tartottak, s ahol emléktáblát állítottak a kistelepülésről 1944-ben deportált, majd Auschwitzban meggyilkolt zsidóknak. A Felvidék.ma tudósítását ajánljuk.

Megemlékezések / 2022. Július 04. / 12:13

Debrecen polgármestere: „A hit megtartotta a helyi zsidó közösséget"

Mártír-istentiszteleten emlékeztek meg a holokuaszt debreceni áldozatairól tegnap a cívisvárosban, ahol a holokauszttúlélőket egy-egy szál virággal köszöntötte Papp László polgármester a Pásti utcai ortodox zsinagógában, s emlékező beszédet mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is – számolt be az eseményről a Dehír.hu helyi hírportál.

Megemlékezések / 2022. Július 04. / 10:02

Sopron: a 78 évvel ezelőtt deportált soproni zsidóságra emlékeztünk

A megemlékezésen Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke beszédében hangsúlyozta: az Auschwitzban történtek legfontosabb tanulsága, hogy a gyűlöletet a lehető leggyorsabban meg kell fogni, hiszen a múltbeli eseményekből láthatjuk, hogy hová vezet az erőszak és az el nem fogadás.