Címkék

Megemlékezés

Megemlékezések / 2024. Május 23. / 11:48

Megemlékezés a biai és torbágyi zsidóság elhurcolásának 80. évfordulója alkalmából

Bia községben a 19. századtól betelepült izraelita családok 1888-ban hitközséget alapítottak, imaházat építettek és temetőt hoztak létre. Hozzájuk csatlakozott a kisebb számú torbágyi zsidóság. Közösségük számos módon hozzájárult a település fejlődéséhez, egészen a vészkorszakig. Biatorbágy városa egy emléktábla felavatásával kívánja leróni kegyeletét az ártatlanul elhurcolt és meggyilkolt áldozatok előtt.

Közélet / 2024. Május 22. / 12:39

Magyarország svájci nagykövete: A magyar államnak vállalnia kell felelősségét a Soában

Magyarország berni nagykövetségén tartottak megemlékezést a holokauszt 80. évfordulója alkalmából. Beszédet mondott Ágnes Hirschi (Carl Lutz nevelt lánya), dr. Czukor József berni nagykövet, Takács Szabolcs washingtoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök.

Megemlékezések / 2024. Május 15. / 12:21

Csendes megemlékezés az embermentő Tóth Potya István tiszteletére

A Mazsike a holokauszt 80. évfordulójának és a párizsi olimpiának az évében csendes megemlékezéseket szervez a vészkorszakban meggyilkolt sportolók botlatóköveinél. Első alkalommal Tóth Potya Istvánra, a Ferencváros legendás játékos-edzőjére emlékeznek május 17-én, ezen a héten pénteken 14 órától a zuglói Telepes utca 8. szám előtt.

Megemlékezések / 2024. Május 07. / 11:27

Emlékezés Reményi Samura, az idén 150 éves csurgói tűzoltó egylet alapítójára

Az 1851-ben Csurgón született Reményi Samu munkássága nemcsak a somogyi városban, de az országos tűzoltó szervezetek tevékenységében is maradandó nyomot hagyott. A napokban az ő emléke előtt hajtott fejet Csurgó város vezetése abból az alkalomból, hogy idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Reményi Samu által megszervezett Csurgói Tűzoltó Egyesület.

Megemlékezések / 2024. Május 05. / 09:48

Ma 115 éve született Radnóti Miklós

Radnóti Miklós! Ezt a nevet mindig felkiáltójellel kellene leírni magyarul, ennek a magyar zsidó keresztény költőnek az anyanyelvén, akit azért öltek meg, mert zsidónak született. Radnóti Miklós! Örök mementó az ő halála, amely arra emlékeztet minket, hogy az ember hiába nevezte el magát homo sapiensnek, azaz bölcs embernek – a benne szunnyadó állati ösztönöket nem sikerült legyőznie.

Kultúra / 2024. Április 04. / 14:20

Emléktáblát kap Petőfi héber fordítója, Birnfeld Sámuel rabbi

Kiskőrösön emléktáblát avatnak Birnfeld Sámuel (1906-1944) emlékére, aki Petőfi Sándortól tizenkét verset fordított héberre. Birnfeld Sámuel hihetetlen műveltségét jellemzi, hogy számos nyelvet sajátott el: az angolt, arabot, arámit, hébert, németet, olaszt, perzsát és szanszkritot. E kivételes elme tragikus körülmények között halt meg: a felixdorfi lágerben halt éhen 1944 utolsó napjaiban.

Közélet / 2024. Április 04. / 09:27

Adománygyűjtés a kunhegyesi gettó emléktáblájára

A kunhegyesi gettóban csaknem 300 hittestvérünk szenvedett, akiket innen 1944. június 16-án szállítottak Szolnokra. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem közösségszervező szakos hallgatói, a Wallenberg Egyesület, és az érintett települések önkormányzatai összefogtak, hogy a nyolcvanadik évfordulón, 2024. június 16-án emléktáblát állítsanak a kunhegyesi vasútállomás falán. E nemes célra kérik az együttérző emberek támogatását.

Megemlékezések / 2024. Március 24. / 10:20

Az emlékezet éve – nyitókoncert a Dohány utcai zsinagógában világsztárokkal

Az est folyamán olyan művek szólalnak meg a világhírű Rost Andrea előadásában, amelyeket az egyedülálló hangú díva kifejezetten erre az alkalomra vett repertoárjára, így Ilse Weber, az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Aushwitzban mártírhalált halt cseh dalszerző Wiegala c. művét, vagy éppen a Donna, donna c. jiddis dalt, amely a német megszállás alatt álló varsói gettóban működő színház számára írtak 1940-ben.

Megemlékezések / 2024. Március 22. / 13:55

Koszorúzás a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

1944. március 22-én tört ki a levert börtönlázadás Sátoraljaújhelyen, így erre az eseményre úgy lehet tekinteni, mint fegyveres ellenállásra az országot megszálló németekkel szemben. A 80. évforduló alkalmából a NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete ma megkoszorúzta a lázadók emlékművét a városban, majd emlékművét a börtönnél. Az alábbiakban dr. Schiffer János elnök beszédét közöljük.

Megemlékezések / 2024. Március 19. / 17:50

Holokauszt80 – Az emlékezet évének nyitórendezvénye a Dohány-zsinagógában

Az 1944. március 19-i német megszállás 80. évfordulója a héber naptár szerint idén április 3-ra esik. Ezen a napon emlékezzünk mindazokra, akiket származásuk, vallási hovatartozásuk miatt meggyilkoltak, és akiknek erőszakos halálával derékba tört a magyar zsidóság! A nyitórendezvény a Dohány utcai zsinagógában lesz április 3-án, szerdán este 7 órától.

Megemlékezések / 2024. Március 18. / 09:59

Megemlékezés a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

Március 22-én lesz a nyolcvanadik évfordulója a sátoraljaújhelyi börtönben 1944-ben kirobbant börtönlázadásnak, amelynek során 54 antifasiszta ellenálló halt meg, majd a lázadás felszámolása után további 11 foglyot pedig kivégeztek. A NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete dr. Schiffer János elnök vezetésével e héten pénteken délelőtt 11 órától tart megemlékezést a helyszínen.

Megemlékezések / 2024. Március 13. / 20:41

Elhunyt Gát György filmrendező, producer

Hetvenhétéves korában elhunyt Gát György rendező, forgatókönyvíró, producer, színész és dramaturg – a hírt a lánya, Anna osztotta meg az X-en. A filmesnek olyan nagysikerű sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Linda, az Angyalbőrben vagy a Família Kft.