Hetvenöt éve dőlt el a náci birodalom sorsa

2019. Június 06. / 15:05


Hetvenöt éve dőlt el a náci birodalom sorsa

Ma hetvenöt éve, hogy a szövetséges erők partra szálltak Normandiában, és ezzel nyugat felől is összeroppantották a náci Németországot. Ott volt a magyar Friedman Endre, vagyis Robert Capa is.


Az 1944-es év júniusának 6. napja örökre beíródott  történelembe: azon a hajnalon zajlott le a világ eddigi legnagyobb partraszállási hadművelete Normandiában. A D-napként elhíresült napon Nagy-Britanniából több ezer hajó szelte át a csatornát a németek által megszállt francia partok felé. 

A hadműveletben – amelyet Dwight Eisenhower tábornok, a Szövetséges Erők 1943-ban Roosevelt amerikai elnök által kinevezett főparancsnoka irányított – összesen csaknem 2,9 millió katona vett részt összesen 86 hadosztályban. Közülük csaknem másfél millió amerikai volt, a többiek britek, kanadaiak, s csekély számban franciák és lengyelek. 

d_day.gif

Az első napon, azaz június 6-án mintegy 156 ezer katona szállt partra Normandiában.  Az egyik hajó fedélzetén ott volt az akkor 31 éves, de már világhírű fotóriporter, Robert Capa, aki magyar zsidó családban született Friedman Endre néven. A D-napról szerzett élményeit a Kissé elmosódva című könyvében örökítette meg. Capa mindössze tíz évvel élte túl a történelmi napot: 1954-ben Indokínában aknára lépett, és meghalt. (A címsor hátterében Robert Capa fotója látható.)

A történelmi nap emlékére tegnap és ma számos helyszínen tartanak megemlékezéseket. Az évfordulón megismételték az egykori ejtőernyős ugrásokat is – a szövetségesek ugyanis nem csak a tengeren át, de a levegőből is lecsaptak a nácikra. Tegnap a franciaországi Carentan térségében ismét ejtőernyős tandemugrást hajtott végre a normandiai partraszállás 97 éves amerikai veteránja, Tom Rice, aki 75 éve ezen a napon mintegy 9 ezer ejtőernyős bajtársával vett részt a hadműveletben.

letöltés.jpgTom Rice egykor és ma

A szövetséges haderők katonái emberfölötti bátorságról tettek tanúbizonyságot, hiszen mind a tengeri partraszálláskor, mind az ejtőernyős ugrások során erős német tüzérségi ellentámadás érte őket, és rengetegen vesztették életüket. Kegyelettel emlékezzünk ma mindazon tízezrekre, akik hetvenöt évvel ezelőtt Európa és a világ szabadságáért haltak hősi halált. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek