Búcsú Izrael első asszonyától: elhunyt Nehama Rivlin

2019. Június 04. / 16:57


Búcsú Izrael első asszonyától: elhunyt Nehama Rivlin

Majdnem 50 évnyi házasság kötötte Reuven Rivlinhez, Izrael államelnökéhez a tudósként, művészetrajongóként, sérült gyerekek vigasztalójaként önjogán is nagyra becsült, elismert ember volt. 


Ő már ott született az országban, csak az ország nem született még meg, amikor megérkezett 1945-ben, 74 éve. Szülei bevándorlók, a pogromok hazájából, Ukrajnából érkeztek az úttörők nemzedékével egy mosávba. A lányuk a Nehámá nevet viselte, amelynek jelentése „vigasz”. A név kötelez, így élt, vigasztaló volt.

Az élet érdekelte, a biológiai, az állatok, később az állatok viselkedése, az etológia, mint nálunk Csányi Vilmost. Kutató volt, önálló ember és sok gyermek édesanyja, három közös gyermekük volt Reuven Rivlinnel, akihez 48 éve, 1971-ben ment hozzá, Rivlinnek volt még egy gyermeke előző házasságából.

Tudós volt, édesanya volt, de tanult még mellé művészettörténetet is, rajongott az életért akkor is, ha a művészetben mutatta fel, fogalmazta meg magát.

Nagymamaként, amikor visszavonult, amikor lett volna igazán ideje a sérült gyermekek bíztatására, hogy mindannyian valamilyen rejtett vagy látható hendikeppel küzdünk, nincs ok rá, hogy ne éljenek teljes életet, amikor ráért volna figyelni arra, ami igazán érdekelte, amikor kellő befolyást is kapott, kellő figyelmet ahhoz, hogy igazán vigasztalni tudhasson. Már súlyos beteg volt, tüdőbeteg, aki körül fogyott a levegő, csak a mosoly, a bíztatás nem fogyott. Ment a férjével, mindig, mindenhová, ahová egyáltalán lehetett. Tanítottak azzal is, ahogyan szerették egymást.

Volt rá remény, hogy felépült, nem így lett, 74 évesen elment az Eljövendő Világba.

De nem szűnt meg vigasztalni. Legyen vigasz az emléke, továbbra is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek