Ukrajnai főrabbi: Fantasztikus, ahogyan a Mazsihisz dolgozik a menekültekért

2022. Március 18. / 10:57


Ukrajnai főrabbi: Fantasztikus, ahogyan a Mazsihisz dolgozik a menekültekért

Méltatták a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) munkáját az ukrajnai menekültek megsegítésében az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) minapi vezetőségi online megbeszélésén. Ukrajna főrabbija, Jákov Dov Bleich hozzászólásában kiemelte: nagyon lényegesnek tartja, hogy a Mazsihisz zsidók és nem zsidók számára is támogatást nyújt a bajban.

A héten online ülést tartott az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) vezetősége azzal a céllal, hogy megvitassák a tagszervezetek közötti koordináció további javításának lehetőségeit, valamint a tagszervezetek által az ukrajnai háborús menekülteknek nyújtott segítséggel kapcsolatos tapasztalatokat. A megbeszélésen részt vett Heisler András, a  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is, hiszen Szövetségünk az EJC egyik tagszervezete.

IMG_9723.jpgEgy magyar önkéntes mellénye

A vezetőségi fórumon Moshe Kantor, az EJC elnöke közölte: globális tragédia szemtanúi vagyunk, amelynek az Ukrajnában élő zsidó és nem zsidó elszenvedői segítségre szorulnak. Elhangzott: az EJC-nek kettős feladatot kell ellátnia a rászorulók támogatására. Egyrészt segíteni kell azoknak, akik el szeretnék hagyni a háború sújtotta országot, másrészt humanitárius támogatást kell eljuttatni Ukrajnába, ahol a háború kitöréséig mintegy 200 ezer főt számlált a zsidó közösség, csak  magában Harkiv városában 40 ezres volt a zsidók létszáma. Kiderült: az EJC vezetése olyannyira szívén viseli a háború elől elmenekült emberek megsegítését, hogy az EJC Brüsszelben élő dolgozói maguk is befogadtak menekülteket. 

IMG_9714.jpgPályaudvari életkép

A megbeszélésen többen kiemelték a Mazsihisz elmúlt hetekben tapasztalt teljesítményét, méltatta a Szövetség segítő munkáját Raya Kalenova, az EJC alelnöke, a svéd zsidó közösséget képviselő Jonathan Korosi, valamint Jákov Dov Bleich rabbi is. 

Bleich rabbi – aki Ukrajna főrabbija – fantasztikusnak nevezte a Mazsihisz tevékenységét. Hozzátette: nagyon lényegesnek tartja, hogy a Mazsihisz zsidó és nem zsidó menekülteknek egyaránt segít a bajban, s hogy a magyar-ukrán határ magyar oldalán már kóser étellel várják ukrajnai hittestvéreinket. 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hozzászólásában elmondta: Magyarországon öt szervezet szorosan együttműködik a menekültek megsegítésében, a Mazsihisz partnerei a JDC, a WJC, a JCC Budapest – Bálint Ház és Izrael budapesti nagykövetsége.

Az elnök megköszönte az EJC-től kapott támogatást, s kiemelte: nemcsak rövid, de hosszú távon is ki kell dolgozni a segítségnyújtás lehetőségeit, egyrészt szociális támogatási rendszert kell kidolgozni, másrészt meg kell oldani azoknak a foglalkoztatását, akik Magyarországon szeretnének maradni. 

logo1.jpg

(Címlapkép: Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház vezetője a menekültek számára Budapesten felállított információs pultnál.
Fotók: Nagy Ákos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek