Újra együtt a Rumbach-ban!

2019. Május 17. / 15:48


Újra együtt a Rumbach-ban!

Szerző: Kácsor Zsolt

Gyönyörű lesz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ráadásul szakrális funkciói mellett helyet kap benne egy galéria, egy állandó kiállítás, egy kávéház, ahol irodalmi és más művészeti programok szervezhetők – azaz Budapest megújuló zsidó ékköve igazi közösségi térré válik.


A tervek szerint év végére elkészül a a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga külső-belső felújítása, és a teljes rekonstrukció révén az épület az eredeti pompájában tündököl majd. A homlokzatról már lekerültek az állványok, így aki arra jár, már láthatja, hogy a kivitelezők munkája révén a zsinagóga kívülről úgy fest, mint újkorában. De Kiss Henriettől, a zsinagóga felújítási projektjének koordinációs vezetőjétől, a Budapesti Zsidó Hitközség vezető elöljárójától megtudtuk azt is: már a belső munkálatokkal is eléggé jól haladnak, így a nagyközönségnek már csak pár hónapot kell várnia arra, hogy megtekintse a magyarországi zsidó közösség új koronagyémántját. 

Nem véletlenül hasonlítjuk a a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát ékszerekhez, elvégre a felújítás során művészi kivitelre törekedtek. A fabetétes mennyezeteket, és a belső falakat díszítő, színes gipszelemeket pótolták, újrafestették, a korábban elbontott  Tóraszekrényt az eredetivel mindenben (azaz színben, anyagban és méretekben) megegyező módon visszaépítették a helyére. Kiss Henriett elmondta: még arról is gondoskodtak a restaurátorok, hogy a Tóraszekrény előtti teret díszítő mozaikpadló elemeit, darabjait egyenként újra visszaillesszék a helyükre. A nagy imaterem padlója alulról fűthető lett, a közepén pedig süllyeszthető bimát alakítottak ki – ennek akkor fogják hasznát venni, ha olyan nagy rendezvényeket tartanak, amelyek nem igénylik a Tóraolvasó emelvényt.

Fotó: Purger TomiFotó: Purger Tomi

Az összesen 5700 négyzetméteres, hat szintes létesítménybebn lesz egy klasszikus múzeumi tér állandó kiállítással, amely a csehországi eredetű Politzer család történetén keresztül fókuszál a társadalmi együttélés eszméjére. Ennek elkészítésében Toronyi Zsuzsa, a zsidó múzeum és levéltár vezetője és munkatársai segítenek, akár annak a kávéháznak a berendezésében, ahol a digitális technika révén „beszélő tárgyak” révén szerezhetünk majd ismereteket. 

A beruházás teljes költségvetése nettó 3,2 milliárd forint, amelyet teljes egészében állami forrásból a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít.

Közösség áll mögöttünk – Támogassuk együtt a Mazsihiszt! 

Magánszemélyként idén is dönthetünk úgy, hogy a megfizetett adónk 1 százalékát felajánljuk egy technikai számmal rendelkező egyháznak. Kérjük, hogy adójuk egyházi 1 százalékával támogassák munkánkat, és segítsenek abban, hogy együtt alakíthassuk közös jövőnket! 

Technikai számunk: 0358!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Bábel Németországban
2021. Október 18. / 12:24

Bábel Németországban

Megemlékezések
Avassuk fel együtt Raoul Wallenberg emléktábláját!

Kommentek