Heisler András: Nagyra értékeljük a magyar kormány partnerségét

2021. Március 16. / 09:36


Heisler András: Nagyra értékeljük a magyar kormány partnerségét

A küzdelemben partnereink voltak a legnagyobb nemzetközi zsidó szervezetek, a Zsidó Világkongresszus, az Európai Zsidó Kongresszus,  mint ahogy rendkívüli segítséget kaptunk az Orbán Viktor vezette magyar kormánytól is – írja a Heisler András a The Jerusalem Post hasábjain. A lap a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások egy éves évfordulója alkalmából tette közzé a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz)  elnökének cikkét.


A koronavírus-járvány miatt Magyarországon pontosan egy évvel ezelőtt indult az első országos lezárás – „lockdown”. Emlékszem, mint a magyar zsidó vallási hagyományokat őrző legjelentősebb zsidó szervezet, Mazsihisz vezetője ekkor már javában a krízismenedzsment feladatairól konzultáltam kollégáimmal. A megváltozott helyzetben meg kellett oldanunk több ezer ember étkeztetését, szociális és orvosi ellátását, a hitélet „vírusbiztos” átalakítását. Tapasztalatok nélkül tettük azt, amit jónak láttunk, visszatekintve sikerrel vettük az akadályokat. Ebben a küzdelemben partnereink voltak a legnagyobb nemzetközi zsidó szervezetek,  a Zsidó Világkongresszus, az Európai Zsidó Kongresszus, mint ahogy rendkívüli segítséget kaptunk az Orbán Viktor vezette magyar kormánytól is. 

Magyarországon – éppúgy, mint máshol – a védekezést irányítók rendkívül sok kritikát kapnak. Előfordulnak kívülről érthetetlen döntések és a laikusok úgy érzik, mintha a dolgok késve történnének meg. A vírus elleni harcban a hibák emberéletekben mérhetők, cselekvő zsidó vezetőként átérzem ennek terhét. 

Az elmúlt hetekben Magyarországon is elindult az oltási kampány. Mára az átoltottság nemzetközileg is figyelemre méltó. S látjuk, az izraeli védekezés hatékonyságát is, amit az egész világ csodál. A történelemben soha nem volt még akkora respektje a zsidó államnak Magyarországon, mint az elmúlt hónapokban: az utca embere példaként beszél az izraeli oltási programról – talán ennek később is pozitív hozadéka lesz az ország megítélésében. 

Magyarországi zsidó vezetőként napi tapasztalatom, milyen nehéz Kelet-Közép Európa legnagyobb, százezer főt számláló zsidó közösségét a pandémiával szemben ellenállóvá tenni. Kezdettől fogva segítség számunkra a magyar kormány konstruktív és rugalmas viszonyulása a védekezéssel kapcsolatos kéréseinkhez. Tudni kell, hogy Budapesten működik Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza. Az erős geriátriai profilú egészségügyi intézmény elsősorban holokauszttúlélőket ápol, de nyitott mindenkire, vallási hovatartozástól függetlenül. Az ápoltak átlagéletkora 84 év felett van. Az ő védelmük és szakszerű ellátásuk prioritást élvez. Az elmúlt évben néhány alkalommal olyan problémával szembesültünk, amit csak Orbán Viktor személyes közbenjárásával tudtunk megoldani. Segített.

A partneri segítséget azért is nagyra értékeljük, mert „békeidőben” néhány, a zsidó közösség számára érzékeny kérdésben más nézetet vallunk. A vészhelyzet elhárítása azonban minden közéleti nézetkülönbséget felülír. 

A világjárvány megjelenésekor különös jelentőséget kapott a magyar kormány egyházi fenntartású kórházakat – köztük a zsidó kórházat is – érintő fejlesztési programja. A több mint száz éves elavult épületünket a magyar kormány 15 millió dolláros támogatásával XXI. századi színvonalú kórházzá fejlesztjük. A felújítás kétharmada már megvalósult, és várhatóan 2022-ben befejeződik, de a gyógyító munka eközben sem áll le. 

Ellátjuk a zömében holokauszttúlélő betegeket, kivesszük a részünket a nemzeti oltási programból, felvilágosító kampányt indítottunk, amiben mindenkit arra buzdítunk, hogy oltassa be magát. Legtekintélyesebb rabbink állásfoglalása szerint az élet védelme mindenek előtt való, így akár szombaton is beadatható az oltás. Kórházunk készen áll arra, hogy a rendelkezésére bocsátott vakcinákat a nemzeti oltási program keretében minél több embernek – zsidónak és nem zsidónak – beadja. 

A koronavírus legyőzése mellett a kormánnyal közös célunk egy más jellegű vírus, az antiszemitizmus legyőzése is. Magyarországon ez elmúlt években fizikai támadás nem érte a zsidó közösséget, de a verbális, közéleti antiszemitizmus ellen még sokat kell dolgozni. Örvendetes, hogy a magyar kormány következetesen kiáll Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben. Mi, akik a keleti blokkban átéltük a hidegháború éveit, akik a ’67-es hat napos háborút követően végigszenvedtük a két állam között megszakadt diplomáciai kapcsolatok évtizedeit, megnyugvással látjuk országaink baráti viszonyát. Magyarország Izraellel kapcsolatos külpolitikája, Izrael támogatása példás. Az pedig reménykeltő, hogy Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu miniszterelnökök személyesen egyeztetnek a pandémia leküzdéséről, tapasztalataikról. 

Számunkra öröm, ha a helyzet a normalizálásában a magyar és az izraeli kormány együttműködik. Magyarország legnagyobb zsidó szervezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége saját eszközeivel támogatja ezt. Mert, ha végre magunk mögött hagyhatjuk a karantént, akkor valóra válhat a hamarosan ránk köszöntő Pészach hagyományos jókívánsága: Lösáná hábáá biJörusálájim vagyis: Jövőre Jeruzsálemben!

(A cikk eredeti, angol verziója ide kattintva olvasható.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Megkezdődött a felkészülés zsinagógáink megnyitására
Hírek, lapszemle
Új definíció az antiszemitizmusról: itt a Jeruzsálemi nyilatkozat
Hírek, lapszemle
Elkészült a szegedi tűzfalfestmény: gyönyörű lett

Kommentek