Mengele kápója volt, majd gyerekeket mentett: hős, bűnös, vagy mindkettő?

2019. Augusztus 21. / 13:07


Mengele kápója volt, majd gyerekeket mentett: hős, bűnös, vagy mindkettő?

Szerző: Kácsor Zsolt

Gyurkovics Tamás új regényének főhősét, az Izraelben élő holokauszttúlélőt, Cví Spielmannt az a kérdés gyötri, hogy mi lesz, ha előző életének titka kiderül? Hiszen előéletéből sem az áldozati, sem a hősi szerepet nem akarja vállalni. Azt író a Migrén főszereplőjét Spiegel Ernőről mintázta, aki Auschwitzban Mengele egyik kápója volt, de a felszabadulás után megmentette a halálra szánt gyerekeket.


Ha még nem olvasták Gyurkovics Tamás második regényét, akkor joggal érezhetik úgy, hogy lemaradtak valami fontosról, s nem csupán irodalmi értelemben, hanem a XX. századi zsidó sorsot, életet, történelmet illetően is. 

Az író a Mengele bőröndje – Josef M. két halála című regényével debütált két évvel ezelőtt, s amikor azt befejeztem, olyan érzésem volt, mintha nem egy elsőkönyves szerző könyvét olvastam volna, hanem olyasvalakiét, aki évek óta a pályán van, s már volt ideje letisztulni, érlelődni, aszúsodni. 

Gyurkovics-Tamás.jpgGyurkovics Tamás

Az első regényhez hasonlóan a Migrén – Egy bűntudat története is komolyan, átgondoltan, mívesen kidolgozott mű. A főhőse egy munkácsi magyar zsidó, Spielmann Ernő, aki túléli a holokausztot, majd Izraelben kezd új életet Cví Spielmann néven. A szerző a művet Spiegel Ernő emlékének ajánlotta, a főhős figuráját ugyanis róla, erről a valós személyről mintázta, akit az ikertestvérével vittek Auschwitzba. Spiegel-Spielmann a lágerben a Mengele doktor által embertelen vizsgálatok alanyaivá kiszemelt ikrek kápója lesz – magának Mengelének a parancsára. A felszabadulás után ígérete szerint segít a gyerekeknek abban, hogy hazajussanak, ő maga pedig rövidesen Izraelbe távozik. 

migren.jpg

A regény akkor veszi föl a történet fonalát, amikor Cví Spielmann a családjával már évek óta Izraelben él, s igyekszik nem gondolni a múltra. Elnyomja magában az emlékeit, mert nem találja a választ arra a kérdésre, hogy ő maga bűnös-e vagy áldozat – hiszen egyrészt szolgálta Mengelét, másrészt hazasegített és megmentett több mint harminc gyereket. Az elbeszélés hangja Spielmann szerepét illetően pozitív, az olvasó számára Cví egyértelműen: hős. Ő maga azonban másképpen gondolkodik, mint az olvasói: őt az a kérdés is kínozza, hogy mi lesz, ha az ő hősi titka kiderül? Hiszen előző életéből sem az áldozati, sem a hősi szerepet nem akarja vállalni.

Hogy ennek a dilemmának mi lesz a megoldása, azt persze nem árulom el. Azt azonban igen: ez a regény nagyszerű olvasmány, Gyurkovics Tamás pedig megérdemli, hogy korosztálya legjobbjai között tartsuk számon.

Gyurkovics Tamás: Migrén – Egy bűntudat története, Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 280 oldal, 3500 Ft 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Vitaest: Lehetséges-e siettetni a Messiást?
Közélet
A nácik ma 80 éve szállták meg Magyarországot