Kertész Imre élete és halálai

2019. Március 25. / 11:13


Kertész Imre élete és halálai

Szerző: Kácsor Zsolt

A budapesti Francia Intézetben mutatják be Clara Royer: Kertész Imre élete és halálai című, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent könyvét március 27-én, szerdán fél 5-től. Az életrajzi esszé eredetileg franciául jelent meg.


Az 1981-ben született, magyar zsidó gyökerekkel rendelkező Clara Royer Kertész Imréről írott irodalmi életrajza két évvel ezelőtt jelent meg Franciaországban, s megnyerte a Le Point által akkor 16. alkalommal odaítélt Az év életrajza díjat. Ennek a könyvnek a magyar fordítását veheti most kézbe az olvasó, a bemutató a Magvető és Francia Intézet szervezésében, a  Centre National du Livre, a Francia Intézet és a Latitudes Librairie Könyvesbolt támogatásával valósul meg. A holokauszt emléke és irodalma című beszélgetésen a szerzőn kívül részt vesz Schein Gábor, az est moderátora Szegő János.

Clara Royer több ülésben készített életrajzi interjút Kertész Imrével 2013 és 2015 között, emellett pedig betekintést nyert a Nobel-díjas író évtizedekkel korábbi naplójegyzeteibe is, amelyek a Berlini Művészeti Akadémián találhatók. Az életrajzi esszé gerincét ezek a zömmel kiadatlan források alkotják. Royer folyamatosan fürkészi az életmű és a korszak összefüggéseit, közben pedig feltárja Kertész Imre korabeli kapcsolati hálóját és olvasmányai révén szellemi hátországát is. A könyv olvasmányos és informatív esszé, a titkokban gazdag életmű érzékeny olvasata. Szöveg-közelből rajzolódik ki a pályakezdő író fiatalkori portréja, rálátunk a nagy regények keletkezési folyamataira és meghalljuk az idős Kertész jellegzetes fanyar-ironikus hangját is.

Clara Royer neve bizonyára nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen ő volt Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert, Saul fia című filmjének társforgatókönyvírója, a Csillag című regénye pedig magyarul is olvasható.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek