Kertész Imre élete és halálai

2019. Március 25. / 11:13


Kertész Imre élete és halálai

Szerző: Kácsor Zsolt

A budapesti Francia Intézetben mutatják be Clara Royer: Kertész Imre élete és halálai című, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent könyvét március 27-én, szerdán fél 5-től. Az életrajzi esszé eredetileg franciául jelent meg.


Az 1981-ben született, magyar zsidó gyökerekkel rendelkező Clara Royer Kertész Imréről írott irodalmi életrajza két évvel ezelőtt jelent meg Franciaországban, s megnyerte a Le Point által akkor 16. alkalommal odaítélt Az év életrajza díjat. Ennek a könyvnek a magyar fordítását veheti most kézbe az olvasó, a bemutató a Magvető és Francia Intézet szervezésében, a  Centre National du Livre, a Francia Intézet és a Latitudes Librairie Könyvesbolt támogatásával valósul meg. A holokauszt emléke és irodalma című beszélgetésen a szerzőn kívül részt vesz Schein Gábor, az est moderátora Szegő János.

Clara Royer több ülésben készített életrajzi interjút Kertész Imrével 2013 és 2015 között, emellett pedig betekintést nyert a Nobel-díjas író évtizedekkel korábbi naplójegyzeteibe is, amelyek a Berlini Művészeti Akadémián találhatók. Az életrajzi esszé gerincét ezek a zömmel kiadatlan források alkotják. Royer folyamatosan fürkészi az életmű és a korszak összefüggéseit, közben pedig feltárja Kertész Imre korabeli kapcsolati hálóját és olvasmányai révén szellemi hátországát is. A könyv olvasmányos és informatív esszé, a titkokban gazdag életmű érzékeny olvasata. Szöveg-közelből rajzolódik ki a pályakezdő író fiatalkori portréja, rálátunk a nagy regények keletkezési folyamataira és meghalljuk az idős Kertész jellegzetes fanyar-ironikus hangját is.

Clara Royer neve bizonyára nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen ő volt Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert, Saul fia című filmjének társforgatókönyvírója, a Csillag című regénye pedig magyarul is olvasható.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Széder este a Bethlen téren
2024. Április 26. / 11:39

Széder este a Bethlen téren