Bolgárul is megjelent a kunmadarasi pogromról szóló Závada-regény

2020. November 25. / 16:23


Bolgárul is megjelent a kunmadarasi pogromról szóló Závada-regény

Závada Pál Egy piaci nap című regénye a bolgár könyvpiacra a Riva kiadó gondozásában jutott el, de megjelenését segítette a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Fordítóház támogatása is – mondta Papadopulosz Adriana, a mű fordítója. A Magyarországon színpadi változatban is sikert aratott regény idegen nyelven először bolgárul jelent meg.


Bolgár fordításban is megjelent Závada Pál Egy piaci nap című regénye. Mint Papadopulosz Adriana műfordító az MTI-nek elmondta, bár ez Závada Pál első könyve, amely bolgárul is elérhető, a szerző nem ismeretlen Bulgáriában. Számos művéből jelentek meg részletek bolgár kiadványokban, és az egyik legismertebb regényéből, a Jadviga párnájából készült filmet is láthatta a bolgár közönség.

A mű a bolgár könyvpiacra a Riva kiadó gondozásában jutott el, de megjelenését segítette a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Fordítóház támogatása is – tette hozzá Papadopulosz Adriana, kiemelve, hogy a színpadi változatban is sikert arató regény idegen nyelven először bolgárul jelenhetett meg.

A fordító megjegyezte, hogy a bolgár kritikusok már a megjelenés előtt is különösen izgalmasnak, és a bolgár olvasók számára érdekesnek minősítették a könyv témáját, az 1946-os zsidóellenes magyarországi pogromok történetét, már csak azért is, mert korábban nem igazán lehetett tudomásuk ezekről.

A Kossuth-díjas magyar író 2016-ban megjelent műve a fordító szerint azért is számíthat a bolgár közönség figyelmére, mert a konkrét történések fényében olyan általános emberi problémára világít rá, hogy a tolerancia és az elfogadás hiánya milyen súlyos következményekhez vezethet egy társadalomban.

(Fotó: 2016poszt.hu)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Elhunyt Páldi Y. György turisztikai szakember
Megemlékezések
Ma van Basch Gyula festőművész halálozási évfordulója
Megemlékezések
Ma van a ferihegyi terrortámadás évfordulója

Kommentek