Anne Frank naplója az operettszínházból az áldozatok emlékére

2021. Április 15. / 11:40


Anne Frank naplója az operettszínházból az áldozatok emlékére

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából az Anne Frank naplója című mono-operát közvetíti a Budapesti Operettszínház, a címszereplő Süle Dalma. Az előadást az interneten követhetik figyelemmel április 16-án este 7 órától.


„A napló Anne Frank sorsán keresztül képviseli egy kollektív trauma feldolgozásának lehetőségeit, amivel újra és újra foglalkozni kell, hiszen a Holokauszt ténye olyan súlyos társadalmi felelősség, amit a mai napig nem tudtunk kellőképpen feldolgozni. Méltóképpen kell emlékeznünk és emlékeztetnünk. A társadalmat ért traumákról folyamatosan beszélnünk kell, ugyanis a feldolgozatlan történetek nem törlődnek” – nyilatkozta az előadás kapcsán Rátóti Zoltán rendező.

A mono-opera címszerepét Süle Dalma alakítja, aki így vallott a próbafolyamatról: „Több szakaszra bontottam a felkészülést: először elolvastam a naplót és nagyon megrendített, majd amikor elkezdtem foglalkozni magával a darabbal akkor is nagyon sokat sírtam, ezért időt hagytam magamnak arra, hogy leülepedjenek bennem a dolgok. Miután ez megtörtént megint elolvastam a naplót, azonban már azzal a tudással, hogy a darab zeneszerzője, Grigori Frid mely naplóbejegyzéseket emelte ki, és hogy neki mi volt a koncepciója erről a mono-operáról. Ezek után pedig már egy teljesen más képet kaptam a naplóról, mint első olvasásra. Anne Frank üzenete ma is érvényes! Az ő humora és életigenlése minket is megtanít hálásnak lenni a hétköznapi dolgokért. Elképesztő hittel rendelkezett ez a lány, örülni tudott annak is, ha a tetőn keresztül besütött egy napsugár és úgy tudott lesni egy résen, hogy a szellő érintse az arcát”.

Bővebb információk itt, jegyvásárlás itt.

(Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy az előadás megkezdése után nem sokkal, 19 óra 16 perckor bejön szombat szent ünnepe!)

(Forrás: Budapesti Operettszínház)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„...Ezek azok az állatok, amiket ehettek...”
Mazsihisz hírek
Dr. Kunos Péter, a közösség első számú szolgálója
Kultúra
Bokor Gabriella: Mahler a díványon
2024. Február 27. / 11:59

Bokor Gabriella: Mahler a díványon