A Zsidó
Múzeum – Hermann Lipót: Illés próféta megjelenik

2022. Június 10. / 16:01


A Zsidó Múzeum – Hermann Lipót: Illés próféta megjelenik

Magyar Zsidó Múzeum aktuális magazinja Hermann Lipót Illés próféta megjelenik című alkotását választotta. Hermann Lipót 1884-ben született Nagyszentmiklóson, majd apja kívánságának megfelelően kereskedelmi iskolát végzett. Érettségi után mégis festészeti tanulmányokba kezdett, és bekapcsolódott a korszak művészeti életébe.

Számos egyéni és csoportos kiállításáról olvashatunk az adattárakban, lexikonokban – melyekben a sajnos már megszokott homály fedi az 1939 és 1945 közötti éveket. Herman Lipót ezekben az években a zsidótörvények értelmében nem állíthatott ki. A származásuk miatt hátrányba került művészeket az 1909-ben alapított OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) karolta fel, s biztosított számukra kiállítóteret, koncerttermet, színpadot. Herman Lipót 1921-től tanított az OMIKE szabadiskolájában, majd 1939 és 1944 között az OMIKE mind a hat (évente megrendezett) Képzőművészeti Kiállításán részt vett. Ezeket a kiállításokat a Zsidó Múzeum második emeleti kiállítótermében láthatta a közönség.

illés-próféta-milev-cikkbe.jpg

A kiállítások egyik célja a képek eladása volt, amivel a művészek jövedelmét biztosították, de a háborús években nem volt könnyű festményeket eladni. Az igen nívós tárlatokon bemutatott képek közül néhányat a művészek a Múzeumnak ajándékoztak, ezek ma is gyűjteményünk megbecsült darabjai. Köztük ez a döbbenetes erejű kép, melyen Illés próféta alakja a huszadik század közepének hétköznapi emberei között jelenik meg, egyértelmű Messiásváró tartalommal.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Binjomin rabbi: A Purim-Mózes kapcsolat
2024. Március 22. / 10:10

Binjomin rabbi: A Purim-Mózes kapcsolat

Kultúra
Minden, ami Purim: Ünnep győzelmi mámorban