A Lefkovicsék gyászolnak című film színészei a Bét Sálomban is készültek

2022. Augusztus 05. / 12:03


A Lefkovicsék gyászolnak című film színészei a Bét Sálomban is készültek

Augusztus végéig tart Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című, első egész estés filmjének forgatása. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készülő műben az apát Bezerédi Zoltán, a fiút Szabó Kimmel Tamás játssza – írja az MTI. Érdekességképpen eláruljuk: a színészek a közelmúltban az újbudai Bét Sálom zsinagógában ismerkedtek a szombatfogadás liturgiájával Radnóti Zoltán főrabbi vezetésével.

Breier Ádám keserédes drámája egy bokszedző apa és Izraelből hazatérő fiának konfliktusát mutatja be – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) közleményében. 

296105286_108201791986547_5210460860081744633_n.jpgKépek a készülő filmből (Forrás: Lefkovicsék gyászolnak/Facebook)

Mint írják, Lefkovics Tamás, a nagy szívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének (Máhr Ágnes) váratlan halála mindent megváltoztat: Iván beköltözik egy hétre apja lakásába, ahol a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül édesanyja tiszteletére. 

bez.jpgBezerédi Zoltán

Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök esélyt kapnak, hogy szembe nézzenek hibáikkal és kibéküljenek. A Lefkovicsék gyászolnak megalkotásában Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták: 

„Számomra végtelenül fontos, hogy a családi ügyekről humorral és elfogadással beszéljünk, és ezzel is megmutassuk, hogy igenis van remény. A környezetemben jó pár diszfunkcionális családot látok, és hiszek benne, hogy működésképtelenségük fő oka az őszinte kommunikáció hiánya. A történetünk hősei a shiva egy hete alatt végre megtanulnak másképp beszélni egymással, ez a mi célunk is ezzel a filmmel: másképp beszélni a diszfunkcionális családokról, mint amit eddig láttunk" – idézik a közleményben a film rendezőjét. 


sz.jpgSzabó Kimmel Tamás

A korábban kisfilmeket és dokumentumfilmeket készítő Breier Ádám a 2021-es Inkubátor Programban nyert támogatást, Csaba Bálint társíróval közösen készített forgatókönyvének fejlesztésére és a film megvalósítására. A film operatőre Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott meg a filmnek.

A film a Nemzeti Filmintézet 100 millió forintos támogatásával az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában forog augusztus végéig. Producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, koproducere Breier Ádám, executive producere Sümeghy Claudia.

(MTI)

Az MTI hírét annyival egészítjük ki, hogy a film több szereplője, így például Szabó Kimmel Tamás és Kardos Róbert az emúlt hetekben az újbudai Bét Sálom zsinagógában vett részt szombatfogadásokon, hogy hiteles képet kaphassanak a zsidó liturgia elemeiről. A színművészeket Radnóti Zoltán főrabbi ismertette meg a judaizmus alapjaival.

(Címlapkép: Kardos Róbert, Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás. Fotó: Lefkovicsék gyászolnak/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek