A hét műtárgya: vissza a zsidósághoz – székely szombatos imakönyvek

2022. Augusztus 19. / 16:02


A hét műtárgya: vissza a zsidósághoz – székely szombatos imakönyvek

Akár van köze az első, még zsidó keresztényekhez a „minim” áldásának, akár nincs, mindenképpen érdekesek a bonyolult történelmi ingamozgások zsidóság és kereszténység között – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár aktuális magazinjának: A hét műtárgya rovatában.

székelyszombatos-imakönyv.jpg

A reformáció sodrában, a Biblia nemzeti nyelvekre fordításának idején, amikor modernkori újdonságként, a modernitás kezdetén, fontossá vált, hogy értsük, amiben hiszünk és azonosuljunk vele, némelyek elkezdték komolyan venni a Szentírás szövegét a Sola Scriptura elve alapján – egyedül az Írás az egyháztörténeti hagyomány nélkül, vissza az eredethez, a Bibliához.

A székely szombatosság ebből a vágyból született, ők tényleg visszatértek a héber Bibliához és végül sokan be is tértek a zsidóságba. A huszadik század nagy részben elpusztította, kisebb részben szétszórta ezt a közösséget is, az ő külön „Jeruzsálemüket”, Bözödújfalut elpusztította, elárasztotta Nicolae Ceausescu rémuralma, nem sok nyoma maradt a földön a székely zsidózóknak, szombatosoknak, Kovács András és Szávai Géza irodalmi emlékművein kívül még például imakönyveik a mi gyűjteményünkben, amelyek a második világháború után kerültek hozzánk. Egy darab erdélyi, székelyföldi, szó szerint elsüllyedt magyar történelem.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek