Megvannak az idei Elie Wiesel-díjasok

2019. Április 16. / 11:21


Megvannak az idei Elie Wiesel-díjasok

A rangos Elie Wiesel-díjat idén a szíriai „fehér sisakosok”, valamint a náci háborús bűnösök után nyomozó  Beate és Serge Klarsfeld kapják.


Az Egyesült Államok washingtoni Holokauszt múzeumában – amely az USA legnagyobb holokauszt múzeuma és emlékközpontja – hétfőn bejelentették, hogy az intézmény legmagasabb kitüntetését, az Elie Wiesel-díjat idén a Szíriai Polgári Védelem önkéntesei, az úgynevezett „fehér sisakosok” kapjájk, valamint a Klarsfeld-házaspár, Beate és Serge, akik náci háborús bűnösök után kutattak.

Az indoklás szerint a „fehér sisakosok” emberfeletti bátorsággal kockáztatták az életüket azért, hogy megmentsék a szíriai bombázásokban megsérült civil áldozatokat.  Az önkéntes csapat 2014-ben, a szír polgárháború folyamán alakult meg. A nyugati országok humanitárius szervezetként ismerték el őket, de a szír államfő, Bashar Assad, és az őt akkor támogató  Vlagyimir Putyin „fenyegetésként” jellemezte a munkájukat. 

szír.jpgFotó: Times Of Israel

Ennek az lehetett az oka, hogy a „fehér sisakosok” szemtanúi jelentéseket adtak arról, hogy az oroszok által támogatott szír erők iskolákat, kórházakat és más polgári célpontokat bombáznak – ezt Damaszkusz és Moszkva tagadta, propagandának minősítve a beszámolókat. 

Az Elie Wiesel-díjak ünnepélyes átadása április 29-én lesz Washingtonban.

A Times Of Israel cikke nyomán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek