Közel 200 ezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

2023. November 12. / 21:16


Közel 200 ezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken vasárnap a francia nagyvárosokban  – közölte a francia belügyminisztérium.

Az antiszemitizmus elleni legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer fős tömeg több mint három órán át vonult a két parlamenti ház vezetőjének felhívására a nemzetgyűlés épületétől, a Bourbon-palotától a szenátusig, a Luxembourg-palotáig. A tömeg többször elénekelte a Marseillaise-t, a francia nemzeti himnuszt, és hosszan tapsolt.

A fővároson kívül 110 településen 77 650-en vonultak utcára, sehol nem történt említésre méltó incidens – jelezte a belügyi tárca.

A déli Marseille-ben 7500-an, a keleti Strasbourgban ötezren, a délkeleti Grenoble-ban 3700-an, a délnyugati Bordeaux-ban 3500-an, Nizzában és Lyonban mintegy háromezren, Nantes-ban és La Rochelle-ben kétezren tüntettek.

„Egy olyan Franciaország, ahol zsidó honfitársaink félnek, nem Franciaország” – írta vasárnap reggel közzétett levelében Emmanuel Macron államfő, aki személyesen nem volt jelen a menetben, de előre jelezte, hogy „lélekben ott lesz” és „tisztelettel üdvözli” a résztvevőket.

A párizsi menet élén Yaël Braun-Pivet, a nemzetgyűlés és Gérard Larcher, a szenátus elnöke vonult „A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen!” feliratú molinó mögött, Élisabeth Borne miniszterelnök – akinek az apja holokauszttúlélő volt – és a kormány több mint harminc tagja, valamint a két korábbi köztársasági elnök, a jobboldali Nicolas Sarkozy (2007-2012) és a baloldali Francois Hollande (2012-2017) társaságában.

„A polémiák sem szennyezhetik be ezt a példátlan kezdeményezést” – jelentette ki Yaël Braun-Pivet, utalva Marine Le Pen és pártjának, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülésnek (RN) a részvételére a párizsi menetben.

Olivier Véran kormányszóvivő úgy vélte korábban, hogy a Nemzeti Tömörülésnek „nincs helye” a menetben.

„A francia igazságszolgáltatás antiszemitizmus miatt elítélte a pártalapító Jean-Marie Le Pent, az RN-nek így nincs helye ezen a megmozduláson” – mondta szerdán a kormányszóvivő, aki amiatt is sajnálatát fejezte ki, hogy Jordan Bardella pártelnök „nem képes szakítani pártja antiszemita gyökereivel”, miután a BFM hírtelevízióban újságírói kérdésre tagadta az alapító antiszemitizmusát.

A kormányszóvivő emlékezett arra, hogy az RN-t „a náci Németországgal kollaboráló Vichy-rezsim örökösei alapították”, ugyanakkor „nemzeti egységre szólított fel az antiszemitizmus és az erőszak minden formájával szembeni küzdelemben”.

Egy baloldali zsidó szervezet, a Golem aktivistái megpróbálták megakadályozni, hogy Marine Le Pen csatlakozzon a tömeghez, de a rendőrség feltartóztatta őket.

„Pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell” – mondta Marine Le Pen pártja nemzetgyűlési képviselőinek gyűrűjében a tüntetésen francia újságíróknak.

Valamennyi parlamenti párt, jobb- és baloldalról egyaránt képviseltette magát a megmozduláson, egyedül a radikális baloldali Engedetlen Franciaország jelezte, hogy nem kíván olyan rendezvényen részt venni, amelyet az RN is támogat. A baloldali párt nemzetgyűlési képviselői közül ugyanakkor többen is megjelentek a strasbourgi felvonuláson.

Yonathan Arfi, a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsának (CRIF) elnöke üdvözölte, hogy a franciák ilyen nagy számban vettek részt a megmozduláson. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az államfő jelenléte „még inkább történelmi jelentőségűvé” tette volna az eseményt.

Több vallás képviselője is jelezte részvételét a menetben, de a párizsi nagymecset és a Muzulmán Vallás Tanácsa képviselői nem kívántak csatlakozni, és sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az iszlamofóbia ellen nem emeltek szót a szervezők.

A felvonulásokon, amelyeken nem voltak beszédek, „a lelkiismeret kiáltása, hogy megmutassuk a világnak, hogy a Francia Köztársaság nem engedi, és soha nem is fogja engedni, hogy az antiszemitizmus erőre kapjon” – írták felhívásukban a parlament vezetői.

„A Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadás, a holokauszt óta példátlan gyalázatos mészárlás, amely 40 honfitársunk halálát okozta, az antiszemita cselekmények száma veszélyesen megnőtt hazánkban. Alig négy hét alatt több mint ezer esetet regisztráltak, kétszer annyit, mint tavaly egész évben” – írták a kezdeményezők.

A belügyminisztérium összesítése szerint az elmúlt hónapban 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő rendőrkapitányságra. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti. (MTI)

Címlapkép forrása: The New York Times

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek