ICOMOS-díjat ért a Rumbach utcai zsinagóga helyreállítása

2020. Április 20. / 19:34


ICOMOS-díjat ért a Rumbach utcai zsinagóga helyreállítása

Az épület példaértékű restaurálásáért, azon belül a centrális tér kulturális hasznosítását is lehetővé tévő megoldásért ICOMOS-díjjal tüntették ki a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását. Az építtető – s egyben az épület tulajdonosa – a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Az ICOMOS – Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa – egy nemzetközi szakmai civil szervezet, amely 1965-ben jött létre.

rumbach-icomos-1.JPG

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal jutalmazta a Rumbach utcai zsinagóga felújítását. Az idén 55 éves szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását és, méltó használatát.

Az ICOMOS indoklása szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tulajdonában és kezelésében álló egykori zsinagóga épületét 2017 és 2019 között újították fel, az eredeti, használatra alkalmas tereket restaurálták, egyúttal a bima (Tóraemelvény) süllyeszthetőségével lehetővé tették a tér kulturális célú használatát is.

rumbach-icomos-2.JPG

Dávid Ferenc művészettörténész kutatási dokumentációja alapján a Kőnig és Wágner építésziroda készítette el a terveket Baliga Kornél belsőépítész közreműködésével. Ez tette lehetővé a korábban teljesen megsemmisült tórafülke hiteles rekonstrukcióját is. A sikeres megvalósítást a restaurátori kutatásokon kívül megalapozta, hogy a tervezők személye és a tervezési koncepció a hosszúra nyúlt előkészítés során nem változott, s a megvalósítás során az eredeti térszerkezet megtartását tartották irányadónak.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását az épület példaértékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosítását is lehetővé tévő megoldásért az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tünteti ki.

rumbach-icomos-3.JPG

A felújítási projekt koordinációs vezetője, Kiss Henriett érdeklődésünkre azt mondta: a megújult épület szempontjából hatalmas presztízs a nemzetközi szervezet rangos szakmai elismerése, amire minden közreműködő méltán lehet büszke. Mint hozzátette: az épület előterében találnak majd méltó helyet annak, hogy a látogatók számára megörökítsék az ICOMOS-díjat. Azzal kapcsolatban, hogy miképpen került az ICOMOS szakmai grémiumának látókörébe a projekt, Kiss Henriett elmondta: ez Tahi-Tóth Ilona műemlékvédelmi szakértőnek köszönhető, aki a folyamatot és a végeredményt látva úgy vélte, hogy az épület méltó a jelölésre, így maga a felterjesztés is Tahi-Tóth Ilona munkája volt.

IMG_8469.JPG

A díjhoz szívből gratulálunk, egyúttal köszönjük minden közreműködő segítségét!

Építtető, tulajdonos: Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), ügyvezető igazgató: dr. Kunos Péter.
Felelős tervezők: Kőnig Tamás, Wágner Péter.
Művészettörténész kutató: Dávid Ferenc.
Belsőépítészet: Baliga Kornél, Gergely László; kiviteli tervek: Ugrin László.
Műemlék-szakértő: Tahi-Tóth Ilona.
Műemléki felügyelő: Völgyes Cecília.
Lebonyolító: Kreatív 2000 Kft., Erdős Mihály.
Műszaki ellenőr: Eco-Tec Kft., Elekes András.
Fővállalkozó kivitelező: Laki Zrt.
Restaurátorok: Herling Zsuzsanna, Osgyányi Vilmos, Lehoczky Tivadar, Haraszti László.

rumbach-icomos-18.JPG

Az épület története

A zsinagóga Otto Wagner bécsi építész tervei alapján 1873-ra valósult meg az Erzsébetvárosban, a pesti izraelita hitközség ortodox tagjai megbízásában, centrális elrendezésű imatérrel, az utcáról rejtve, egy többszintes utcai épületszárnnyal összeépítve. A romantikus stílusú, jellemzően tégla, kő és vakolat külső architektúra mögött a belső terek színvilága és díszítése az Alhambrát idéző iszlám mór stílusban épült. Az épületet a hitközség 1959-ig használta, de miután a hívek száma csökkent és az épületet fenntartani tovább nem tudták, így az állami tulajdonba és kezelésbe került, majd az amúgy is rossz műszaki állapot miatt az épület tovább pusztult. 1989-ben privatizálták, új tulajdonosa a felújítást megkezdte, de a cég tönkrement és így félig készen ismét gazdátlanná vált. A MAZSIHISZ 2006-ban kapta vissza ingatlancsere útján.

Fotók: Szentgyörgyi ÁkosFotók: Szentgyörgyi Ákos

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek