ICOMOS-díjat ért a Rumbach utcai zsinagóga helyreállítása

2020. Április 20. / 19:34


ICOMOS-díjat ért a Rumbach utcai zsinagóga helyreállítása

Az épület példaértékű restaurálásáért, azon belül a centrális tér kulturális hasznosítását is lehetővé tévő megoldásért ICOMOS-díjjal tüntették ki a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását. Az építtető – s egyben az épület tulajdonosa – a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Az ICOMOS – Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa – egy nemzetközi szakmai civil szervezet, amely 1965-ben jött létre.

rumbach-icomos-1.JPG

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal jutalmazta a Rumbach utcai zsinagóga felújítását. Az idén 55 éves szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását és, méltó használatát.

Az ICOMOS indoklása szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tulajdonában és kezelésében álló egykori zsinagóga épületét 2017 és 2019 között újították fel, az eredeti, használatra alkalmas tereket restaurálták, egyúttal a bima (Tóraemelvény) süllyeszthetőségével lehetővé tették a tér kulturális célú használatát is.

rumbach-icomos-2.JPG

Dávid Ferenc művészettörténész kutatási dokumentációja alapján a Kőnig és Wágner építésziroda készítette el a terveket Baliga Kornél belsőépítész közreműködésével. Ez tette lehetővé a korábban teljesen megsemmisült tórafülke hiteles rekonstrukcióját is. A sikeres megvalósítást a restaurátori kutatásokon kívül megalapozta, hogy a tervezők személye és a tervezési koncepció a hosszúra nyúlt előkészítés során nem változott, s a megvalósítás során az eredeti térszerkezet megtartását tartották irányadónak.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását az épület példaértékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosítását is lehetővé tévő megoldásért az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tünteti ki.

rumbach-icomos-3.JPG

A felújítási projekt koordinációs vezetője, Kiss Henriett érdeklődésünkre azt mondta: a megújult épület szempontjából hatalmas presztízs a nemzetközi szervezet rangos szakmai elismerése, amire minden közreműködő méltán lehet büszke. Mint hozzátette: az épület előterében találnak majd méltó helyet annak, hogy a látogatók számára megörökítsék az ICOMOS-díjat. Azzal kapcsolatban, hogy miképpen került az ICOMOS szakmai grémiumának látókörébe a projekt, Kiss Henriett elmondta: ez Tahi-Tóth Ilona műemlékvédelmi szakértőnek köszönhető, aki a folyamatot és a végeredményt látva úgy vélte, hogy az épület méltó a jelölésre, így maga a felterjesztés is Tahi-Tóth Ilona munkája volt.

IMG_8469.JPG

A díjhoz szívből gratulálunk, egyúttal köszönjük minden közreműködő segítségét!

Építtető, tulajdonos: Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), ügyvezető igazgató: dr. Kunos Péter.
Felelős tervezők: Kőnig Tamás, Wágner Péter.
Művészettörténész kutató: Dávid Ferenc.
Belsőépítészet: Baliga Kornél, Gergely László; kiviteli tervek: Ugrin László.
Műemlék-szakértő: Tahi-Tóth Ilona.
Műemléki felügyelő: Völgyes Cecília.
Lebonyolító: Kreatív 2000 Kft., Erdős Mihály.
Műszaki ellenőr: Eco-Tec Kft., Elekes András.
Fővállalkozó kivitelező: Laki Zrt.
Restaurátorok: Herling Zsuzsanna, Osgyányi Vilmos, Lehoczky Tivadar, Haraszti László.

rumbach-icomos-18.JPG

Az épület története

A zsinagóga Otto Wagner bécsi építész tervei alapján 1873-ra valósult meg az Erzsébetvárosban, a pesti izraelita hitközség ortodox tagjai megbízásában, centrális elrendezésű imatérrel, az utcáról rejtve, egy többszintes utcai épületszárnnyal összeépítve. A romantikus stílusú, jellemzően tégla, kő és vakolat külső architektúra mögött a belső terek színvilága és díszítése az Alhambrát idéző iszlám mór stílusban épült. Az épületet a hitközség 1959-ig használta, de miután a hívek száma csökkent és az épületet fenntartani tovább nem tudták, így az állami tulajdonba és kezelésbe került, majd az amúgy is rossz műszaki állapot miatt az épület tovább pusztult. 1989-ben privatizálták, új tulajdonosa a felújítást megkezdte, de a cég tönkrement és így félig készen ismét gazdátlanná vált. A MAZSIHISZ 2006-ban kapta vissza ingatlancsere útján.

Fotók: Szentgyörgyi ÁkosFotók: Szentgyörgyi Ákos

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Mazsihisz az Új Keletben, Új Kelet az Új Életben
Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász

Kommentek