Új definíció az antiszemitizmusról: itt a Jeruzsálemi nyilatkozat

2021. Április 20. / 12:35


Új definíció az antiszemitizmusról: itt a Jeruzsálemi nyilatkozat

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) 2016-ban elfogadott antiszemitizmus definíciója zavart okozott azzal, hogy számos eltérő értelmezést megenged. A „Jeruzsálemi nyilatkozat az antiszemitizmusról" elnevezésű dokumentum azért született, hogy tisztább alapdefiníciót kínáljon és összefüggő irányelveket fogalmazzon meg – véli a nyilatkozatot aláíró 200 tudós. 

Jeruzsálemi nyilatkozat előszóból, definícióból és tizenöt irányelvből áll. Részletes iránymutatást kíván adni azok számára, akik az antiszemitizmus felismerésére és a vele szembeni fellépésre törekednek. E nyilatkozat szerzői tudósok, a holokauszt történészei, a zsidó és a közel-keleti tanulmányok képviselői – írja a Mérce.hu, amely részletesen ismerteti az anyagot.

Az előszó így kezdődik: „Mi, alulírott szerzők, közzétesszük a Jeruzsálemi nyilatkozatot az antiszemitizmusról, amelynek kezdeményezésére eredetileg Jeruzsálemben került sor. Soraink között szerepelnek az antiszemitizmust és kapcsolódó területeket kutató nemzetközileg ismert tudósok, mint a zsidó történelem, a holokauszt történetének, az Izrael-, a Palesztina- és a Közel-Kelet-tanulmányok képviselői. E nyilatkozat szövegére pozitív befolyással volt jogi szakértőkkel és a civil társadalom tagjaival való konzultáció". 

Mint az Előszóban fogalmaznak: mivel az IHRA saját definícióját „munkadefiníciónak” nevezi, a szerzők a nyilatkozatukkal javítani próbáltak rajta azáltal, hogy a) tisztább alapdefiníciót kínálnak, b) összefüggő irányelveket fogalmaznak meg. Jogilag nem hatályos nyilatkozatukat az IHRA-definíció alternatívájaként javasolják. 

Az IHRA definíciója az antiszemitizmus 11 „példáját” tartalmazza, mely közül hét Izrael államára vonatkozik. Miközben ez az antiszemitizmus egyik megjelenési formájának túlhangsúlyozása, a cionizmus, Izrael és Palesztina kapcsán továbbra is széles körben érzékelt szükség van a legitim politikai beszéd és cselekvés határainak tisztázására. Céljaikk kettősek: 1) az antiszemitizmus elleni küzdelmet szeretnék erősíteni annak tisztázásával, hogy mi is az és mik a megjelenési formái, 2) szeretnék megóvni a nyílt vita lehetőségét Izrael/Palesztina jövőjének összetett és sokat vitatott kérdésében. 

(A teljes szöveg magyarul a Mérce.hu portálon olvasható. Ezen engedélyezett, de nem hivatalos fordítást Laczó Ferenc készítette, a fordításhoz szakmai lektorként hozzájárult Félix Anikó és Pető Andrea, amiért a fordító külön köszönettel tartozik nekik.)

(Címlapkép: az aláírók egy része a nyilatkozat honlapjáról)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek