Rivlin elnök Berlinben: az egész világ Németországra figyel

2020. Január 30. / 10:05


Rivlin elnök Berlinben: az egész világ Németországra figyel

Reuven Rivlin, Izrael állam elnöke a holokauszt 75. évfordulója kapcsán beszédet mondott tegnap a Bundestagban tartott emlékülésen, amelyen részt vett  Frank-Walter Steinmeier német elnök, Angela Merkel kancellár és Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság vezetője is. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) Heisler András elnök képviselte. A Bundestagban 24. alkalommal tartottak emlékülést a nemzetiszocializmus áldozatainak tiszteletére.


Visszatértek a múlt gonosz szellemei, és új ruhát öltöttek, népnemzeti, autoriter eszméiket vízióként, a jelenkor gondjainak jobb megoldásaként mutatják be – jelentette ki  Frank-Walter Steinmeier német államfő tegnap a szövetségi parlamentben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ülésén, amelyen részt vett Reuven Rivlin izraeli elnök, Angela Merkel német kancellár és Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság elnöke.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte: nem attól kell tartani, hogy a németek nem tanultak volna a múltjukból, hanem inkább attól, hogy „jobban értjük a múltunkat, mint a jelenünket”. Szerinte Németországot így felkészületlenül éri az új ruhát öltő régi gonosz szellemek, a nacionalizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus felbukkanása a jelenben, pedig ez olyan próbatétel, amelyet a történelem és a holokauszt áldozatai és túlélői iránti felelősség miatt mindenképp ki kell állni. 

Az emlékülés másik szónoka Reuven Rivlin izraeli államfő volt, aki azt hangsúlyozta: Németország nem vallhat kudarcot a populizmus által veszélyeztetett nemzetközi liberális értékek védelmében. Mint mondta, az egész világ Németországra figyel, mert ha ott nem sikerül megvédeni ezen értékeket, akkor sehol sem sikerülhet. Ha a zsidók nem élhetnek szabadon, félelem nélkül abban az országban, ahonnan elindult a zsidó holokauszt, akkor sehol máshol nem tudnak majd félelem nélkül élni – húzta alá az izraeli államfő. Hozzátette: Németország a klímaváltozás elleni küzdelemben és a menekültek befogadásában is vezető szerepet vállalt, Izrael pedig partnerként viszonyul hozzá, és tisztelettel és nagyrabecsüléssel tekint őszinte erőfeszítéseire, amelyekkel az „Endlösung” kidolgozásának országából a liberális értékek védelmezőjévé és az antiszemitizmus, rasszizmus és idegengyűlölet elleni nemzetközi küzdelem egyik vezetőjévé vált. 

„Azt kívánom, hogy Németország polgárai és kormánya a következő évtizedekben is harcoljon a gyűlölet és az uszítás ellen, és a történelmi felelősségvállalás, a mérsékelt politika és a tolerancia példája legyen” – mondta Reuven Rivlin, aki a 2010-es emlékülés szónoka, Simon Peresz után a második izraeli elnök, aki felszólalt a Bundestagban a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

Reuven Rivlin egy sor konkrét, aktuális ügyről is beszélt. Hazája és Irán viszonyáról szólva hangsúlyozta, hogy Izrael nem harcol az iráni nép ellen, éppen ellenkezőleg, mély kapcsolatok fűzik össze a két népet, és Izraelben számottevő iráni származású közösség él. Azonban nem lehet nem tudomást venni az Izrael határai mentén tevékenykedő terrorszervezetekről – mondta, leszögezve, hogy Izrael meg tudja védeni magát, és nem riad vissza az erő használatától. 

Arról is szólt, hogy Donald Trump amerikai elnök új közel-keleti béketerve lehetőséget kínál az évek óta megrekedt békefolyamat beindítására, azonban az izraeli-palesztin párbeszéd felújításához előbb újra kell építeni a felek közötti bizalmat, és ebben Németország közvetítőként sokat segíthetne. 

* * *

Reuven Rivlin az emlékülés után a Zsidó Világkongresszus (WJC) szűk vezetőségével folytatott tárgyalást, ahol Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a WJC alelnöke képviselte. A találkozón Reuven Rivlin úgy fogalmazott: fontos családi beszélgetésre érkezett a WJC delegációjának tagjaihoz, hiszen az antiszemitizmus ellen kelettől nyugatig mindenkinek össze kell fognia.

A Mazsihisz elnökének felvetéseire többek között azt válaszolta: külföldi hivatalos látogatásai során mindig ügyel arra, hogy ne csak egy rabbival, hanem több irányzat képviselőivel tárgyaljon. Számára a zsidó nép egysége a legfontosabb, ezért arra kérte a zsidó vezetőket, menjenek Izraelbe, folytassanak eszmecserét helyi politikusokkal, mert az egymás közötti párbeszéd az egyik legfontosabb erő.  

(MTI-Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Mi a zsidók dolga a világban? Sávuot ünnepére
Hírek, lapszemle
Most csak online olvasható a Pesti Sólet
2020. Április 26. / 11:49

Most csak online olvasható a Pesti Sólet

Kommentek