Megsértődött a lengyel államfő, és nem utazik Jeruzsálembe

2020. Január 08. / 11:47


Megsértődött a lengyel államfő, és nem utazik Jeruzsálembe

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök (címlapképünkön) bejelentette, hogy nem vesz részt az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából szervezett január 23-i rendezvényen Jeruzsálemben, mert a szervezők az államfő kifejezett kérésére sem iktatták be a programba, hogy ő is beszédet tartson. 


Lengyel médiajelentések szerint a 47 éves Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök – aki 2015 óta államfő – hivatalosan is bejelentette, hogy nem utazik el Jeruzsálembe január 23-án arra a nemzetközi megemlékezésre, amelyen mintegy harminc állam vezetője vagy miniszterelnöke képviselteti magát az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Andrzej Duda azt kérte a szervezőktől, hogy annak az államnak a képviselőjeként kaphasson szót, amelynek legtöbb állampolgárát ölték meg a nácik Auschwitz-Birkenauban. (Összesen mintegy 375 ezer lengyelt gyilkoltak meg a haláltáborban, közülük 300 ezren zsidók voltak.)

A lengyel köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy miközben ő nem kaphat szót, Jeruzsálemben beszédet mondhat Vlagyimir Putyin orosz államfő, Frank-Walter Steinmeier német elnök  és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, holott Oroszország és Franciaország – érvelt Duda – egy időben együttműködött a náci rezsimmel.

(Címlapfotó: John Macdougall/AFP via Getty Images)

(A Jewish Telegraphic Agency – JTA – cikke nyomán.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek