Magyarország mégsem kap 5 ezer vakcinát Izraeltől

2021. Február 25. / 22:11


Magyarország mégsem kap 5 ezer vakcinát Izraeltől

Izrael befagyasztja azt a jótékonysági programot, amelynek keretében 19 külföldi baráti országnak juttattak volna koronavírus elleni oltóanyagot – írja Beni Ganz védelmi miniszterre hivatkozva a Reuters hírügynökség. A döntés oka, hogy a Netanjahu-kormányt heves bírálatok érték a „vakcinadiplomácia" miatt. 


Benjámin Netanjahu izraeli miniszter politikai össztűz alá került amiatt, mert miközben 19 országnak gesztus gyanánt vakcinát akart küldeni, a palesztin lakosság nem jutott oltóanyaghoz. Az ügyben Aviháj Mandelblit legfőbb ügyészt is vizsgálatra kérték.

Netanjahu miniszterelnök tegnap még jó és intelligens döntésnek nevezte a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy Izrael felhasználatlan Moderna-oltóanyagokkal rendelkezik.

Ám Beni Ganz  védelmi miniszter a Twitteren ma már üdvözölte azt a döntést, hogy a kormány befagyasztja a programot. Mint mondta, a megmaradt vakcinák sorsáról nem a kormányfőnek, hanem megfelelő testületeknek kell dönteniük.

A program keretében Magyarországnak 5 ezer darab vakcinát szánt Izrael, ám úgy néz ki, az adományozás nem valósul meg. Nálunk szerencsésebb volt Csehország, oda ugyanis – korábbi prágai jelentések szerint – Izrael már oda is ajándékozott 5 ezer adag Moderna vakcinát hálából azért, hogy Prága diplomáciai úton támogatja a zsidó államot. 

(Címlapkép: Netanjahu miniszterelnök Edelstein egészségügyi miniszterrel a Pfizer-BioNTech vakcinaszállítmány megérkezésekor a Ben Gurion reptéren. Fotó: Motti Millrod/Pool via REUTERS)

(Forrás: Reuters, MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Izrael is segélyt küld Indiába
2021. Április 28. / 14:50

Izrael is segélyt küld Indiába

Megemlékezések
Orvosok napja: Sok erőt a Szeretetkórház dolgozóinak!

Kommentek