Izrael csak amerikai jóváhagyással annektál ciszjordániai területeket

2020. Július 01. / 18:36


Izrael csak amerikai jóváhagyással annektál ciszjordániai területeket

Csakis Washington jóváhagyása után kerülhet sor a ciszjordániai annektálásra, várhatóan valamikor július folyamán – jelentette ma a katonai rádió Ofír Akunisz regionális együttműködési miniszterre hivatkozva. A Fehér ház küldöttsége a kérdések tisztázására jelenleg Jeruzsálemben tárgyal. A rádió értesülése szerint az eredetileg megjelölt 30 százalék helyett csak 15 százaléknyi ciszjordániai területről folyik az egyezkedés.


Benjámin Netanjahu miniszterelnök július 1-re, azaz mára ígérte, hogy Izrael kiterjeszti fennhatóságát a ciszjordániai területek mintegy 30 százalékára, az ott található izraeli településekre, de a miniszterelnöki hivatal a rádió megkeresése ellenére is hallgat erről a kérdésről. Ofír Akunisz miniszter, Netanjahu bizalmasa szerint csakis az amerikai jóváhagyás után lehetséges a ciszjordániai területek bekebelezése. Donald Trump amerikai elnök az elmúlt hétvégére ígérte az ezt bejelentő beszédét, de ez elmaradt. 

Jelenleg is Jeruzsálemben tárgyal a Fehér ház küldöttsége a kérdések tisztázására, és Akunisz szerint várhatóan a közeli napokban, vagy a hónap folyamán megállapodás születik a Washington támogatta, s a Trump-béketervben is megjelölt lépésről. 

A rádió értesülése szerint az amerikaiak valamiféle ellentételezést kérnek Netanjahutól, kedvezményeket vagy területi engedményeket a palesztinok javára, amely a világ közvéleményének szemében is elfogadhatóvá teszi a területek bekebelezését. Akunisz szerint első lépésben a nagyobb telepes blokkok annektálására kerülhet sor, a Jeruzsálem melletti Gus Ecionra és Maálé Adumim telepes-városra, valamint a Szamáriában, Ciszjordánia északi részén található Ariel telepes-tömbre. 

A rádió értesülése szerint az eredetileg megjelölt 30 százalék helyett csak 15 százalékról folyik az egyezkedés, a Jordán-völgyének annektálása lekerült a napirendről, mivel II. Abdullah jordán király számára ez elfogadhatatlan lenne.

A kérdésben egyelőre csak kiszivárogtatások és találgatások hangzanak el az izraeli médiában, sőt, Gabi Askenázi külügyminiszter sem tudott választ adni a rádiónak szerda reggel, s arra kérte az újságírókat, hogy forduljanak Benjámin Netanjahuhoz kérdésükkel. 

„Július 1-re valószínűleg a nyári iskolaszünet megkezdése, nem pedig egy történelmi lépés megtétele révén fognak emlékezni. Beni Ganz és az arabok legyőzték Netanjahut, és megtámadták a szuverenitás kiterjesztését" – nyilatkozta a ynetnek szerdán Ajelet Saked, a jobboldali Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) párt egyik vezetője. 

Beni Ganz védelmi miniszter – aki a koalíciós megállapodás értelmében másfél év múlva miniszterelnök lesz – hétfőn azt nyilatkozta a ynetnek, hogy jelenleg a koronavírus és a miatta kialakult gazdasági válság kezelése a fontos, és nem a közvélemény-kutatások szerint mindössze a lakosság 4 százalékát foglalkoztató annektálás. 

Szerdán a ciszjordániai területek bekebelezését ellenző képviselők, politikusok és civil szervezetek vezetői konferenciát tartottak Jeruzsálemben, amit az interneten közvetítettek. Ezen magas rangú volt katonatisztek biztonsági szempontból szálltak síkra az egyoldalú bekebelezéssel szemben, a politikusok pedig úgy vélték, hogy súlyos károkat okozott Izraelnek a nemzetközi diplomáciában már a másfél hónapja tartó intenzív közbeszéd is az egyoldalú annektálásról, még akkor is, ha a valóságban nem kerül rá sor. A megszólalók szerint Izrael nemzetközi elszigetelődését hozhatja a lépés, amit csakis a jelenlegi amerikai vezetés támogat, amely novemberben távozhat. 

Kora délután a Gázai övezettől északra található tengerparti Askelonban elrendelték a nyilvános óvóhelyek megnyitását, mert attól tartanak a város vezetői, hogy a Hamász rakétákat indít a térség felé, amennyiben bejelentik a ciszjordániai annektálást. Éjszaka a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet figyelmeztető rakéta-sorozatot lőtt - egyelőre a tenger irányába. Korábban közölték, hogy hadüzenetnek tekintik a ciszjordániai földek bekebelezését.  

Az elmúlt időszakban számos nyílt és háttérben zajló diplomácia erőfeszítés történt a július 1-re meghirdetett annektálás ellen. Az arab országok mellett számos európai ország képviselője is a lépés felülvizsgálatát kérte Jeruzsálemtől, legutóbb szerda reggel a Jediót Ahronót című újságban közzétett írásában Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke. 

A nagykoalíciós izraeli kormány pártok közötti megegyezése értelmében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-jén megkezdheti az előkészületeket Izrael szuverenitásának kiterjesztésére Ciszjordánia egy részére. A Jordán folyó nyugati partján fekvő, a nemzetközi közösség által megszállt területnek tekintett Ciszjordániában mintegy félmillió izraeli él ott épített településeken, amelyeket a nemzetközi közösség nem ismer el Izrael részének.

(Címlapkép: Forward.com)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek