Heisler András a közrádióban: Nem könnyű a helyzet, de a Mazsihisz felkészült

2020. Július 17. / 17:13


Heisler András a közrádióban: Nem könnyű a helyzet, de a Mazsihisz felkészült

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a közrádiónak adott interjújában beszélt a a szervezet felkészültségéről a koronavírus-járvány kapcsán, szóba került a Rumbach utcai zsinagóga átadása, valamint a nagy vitákat kiváltó kecskeméti emléktábla is. Az elnökkel készített beszélgetés a Halljad, Izrael! című műsor július 17-i adásában hangzott el.


A járvány második hullámára való felkészülés kapcsán Heisler András azt mondta, nem könnyű a helyzet, hiszen Magyarországon alig lehet a vírussal találkozni. A Mazsihisz krízismenedzsmentje összeült, megkapták a szervezet nemzetközi partnereitől az információkat, folyamatosan figyelik a híreket. A biztonsági intézkedéseken csak minimálisan lazítottak, továbbra is fennáll a maszkviselési kötelezettség a zsinagógákban, az irodákban, az intézményekben, a szigorú intézkedések érvényben maradtak.

Arról is beszélt Heisler András, hogy a Mazsihisz oktatási intézményei talán egy picivel jobban felkészültek a járvány okozta változásokra, hiszen már közel két éve keresték meg az EMMI-t az online oktatás megerősítése érdekében. Erre akkor még nem érkezett válasz, de a zsidó iskolák már ekkor megkezdték a felkészülést az online oktatás bevezetésére.

A Szeretetkórházban továbbra is jóval szigorúbban zajlik a betegfelvétel a járványt megelőző időszakhoz képest, de engedélyezik a látogatást, ugyanakkora módszereken szigorítottak. Az intézményben továbbra is életben van a járóbeteg-ellátás, de ez is csak előzetes bejelentkezéssel, valamint ellenőrzéssel működik.

Heisler András beszámolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint két államtitkára, Soltész Miklós és Szalay-Bobrovniczky Vince látogatásáról a felújított budapesti Rumbach utcai zsinagógában. Mint elmondta, a kormány képviselőit is arról tájékoztatták, az épület az év végén nyílik meg, amit a kormány által biztosított forrásokból hoztak rendbe. Az elnök hozzátette, ahogy eddig, úgy most is pontosan számolnak el a pénzek felhasználásáról, hiszen a szervezet számára az átláthatóság kiemelten fontos. A Rumbach utcai zsinagóga többfunkciós lesz, megtalálható benne egy egyedülálló szakrális tér, de lesz mellette egy kiállítás a zsidó-nem zsidó együttélést bemutatva, mindezt egy családregényre építve. Lesznek időszaki kiállítások is, elsőként egy fotóanyagot fognak a nagyközönség elé tárni, az épület legfelső emeletén a zsidó civil szervezetek kapnak irodákat, találkozási helyet a JOINT-Hub keretében.

Heisler András beszélt arról az emléktábláról, amit Kecskeméten adtak át az új imateremben. Ennek kapcsán az elnök azt mondta, már évek óta szorgalmazták ennek létrehozatalát, ehhez jelentős támogatást kaptak a magyar kormánytól, Kecskemét városától, de a Mazsihisztől is. Ám a szervezet vezetése nem is tudott az átadóünnepségről, ahogy az emléktábláról sem, amelyen a Mazsihisz neve nem is szerepel. Heisler András ezt a lépést  nagyon rossz tendenciának nevezte, ami biztosan nem marad következmények nélkül. Már azért is, mert – mint megjegyezte – az emléktáblán szereplő gondolat, amely egy szintre hozza a holokausztot és az ateizmust, az már maga is súlyos hiba. Azt sem tartja ízlésesnek a Mazsihisz elnöke, amikor egy ilyen emléktáblán aktív politikusok neve szerepel. Hozzátette: abban egészen biztos, hogy nem a kormánytól érkezett kérés Orbán Viktor miniszterelnök nevének megörökítése miatt. Amennyiben a Mazsihiszt előre értesítette volna a helyi zsidó közösség a szándékaikról, akkor nem következtek be volna ezek a súlyos hibák – tette hozzá Heisler András.

Az interjú a 2020. július 17-i Halljad, Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Forrás: Médiaklikk.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek