Elárverezik holnap Wladyslaw Szpilman zongorista személyes tárgyait

2020. Szeptember 21. / 16:09


Elárverezik holnap Wladyslaw Szpilman zongorista személyes tárgyait

Árverésre bocsátják az örökösök a Roman Polanski Oscar-díjas filmjéből is ismert holokauszttúlélő, lengyelországi zsidó zongoraművész, Wladyslaw Szpilman személyes tárgyait, köztük Steinway & Sons márkájú zongoráját – közölte tegnap a lengyel média.


Az ötven elárverezendő tárgyat egy varsói aukciósház székhelyén keddig lehet megtekinteni. A tárgyak többsége eddig a Szpilman család tulajdona volt. A második világháború előtti Steinway-zongorán Wladyslaw Szpilman 2000-ben Varsóban bekövetkezett haláláig játszott. 

A művész fia, Andrzej Szpilman szerint eljött az ideje, hogy a hangszert más művész használja. ,,Talán az édesapám tehetségének egy részét is átadjuk a zongora révén" – nyilatkozta a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak.

Az árverés tételei között egy pianínó is található, továbbá kották és barátok ajánlásaival ellátott fényképek. Egyes emléktárgyak – köztük a Polanski-filmben is kellékként használt zsebóra és írótoll – emlékeztetnek a Szpilmannak a háború alatt menedéket nyújtó lengyel családra, a bujdosás idejére. Az árverést kedden a koronavírus-járvány miatt interneten és telefonon bonyolítják le.   

Szpilman a második világháború előtt népszerű dalszerző volt Lengyelországban. 1939 szeptemberében, a német megszállás előtt utoljára játszott a Lengyel Rádióban, és ugyancsak ő volt az első, aki a rádióban a háború után fellépett.  A művész túlélte a nácik által létesített varsói gettó megpróbáltatásait, barátai menekítették ki onnan. Csaknem két éven át különböző lakásokban bujkált. Háborús tapasztalatairól könyvet írt, ebből készült Polanskinak A zongorista című, 2003-ban három Oscar-díjjal jutalmazott filmje.

MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Szabadtéri kiállítással ünnepel a 150 éves győri
zsinagóga
Megemlékezések
Ma 110 éve született Vas István költő
2020. Szeptember 24. / 12:25

Ma 110 éve született Vas István költő

Kommentek