Csongrádon sem feledik az ősöket

2020. Június 03. / 09:39


Csongrádon sem feledik az ősöket

Napjainkban inkább már emlékhelyként működik a csongrádi izraelita temető, az utolsó gyászszertartást két éve végezték. A helyi zsidóság jó része szétszóródott a nagyvilágban, így sok sírt már nem ápolnak, de vannak, akik tizenötezer kilométerről is hazajárnak felmenőikre emlékezni – írja a Délmagyar.hu.


Az első zsidó család 1790 táján telepedett le Csongrádon, itt született például 1788-ban vagy 1789-ben Pest megyei zsidó betelepülők gyermekeként Schwab Rozália, a makói születésű világhírű újságíró, Pulitzer József nagymamája is. A temetkezési helyet is az ezerhétszázas évek végének környékén jelölték ki. A temetőben 1988-ig temettek rendszeresen, azt követően szinte teljesen eltűnt a helyi zsidóság, legközelebb 2016-ban a temetőt évtizedekig lelkiismeretesen ápoló Grünwald Sándort, 2018-ban pedig Mahrer Verát temették ide.

– Ma a temető emlékhely, a ravatalozó épületében kialakított tárlat pedig a csongrádi zsidó élet emlékeit mutatja be. Telefonos bejelentkezés alapján látogatható, évente több mint száz embert fogadunk. Inkább érdeklődők járnak ide, mint családtagok, mert azok vagy kihaltak vagy szétszóródtak a nagyvilágban. Pestről, Szegedről sűrűbben jönnek rokonok, de egy hölgy például Brisbane-ből, Ausztráliából jár haza három-négy évente nagyapja, Ausländer Miksa sírjához – mondta el Fodor Péter, a Tari László Múzeum munkatársa.

Délmagyar.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Hetven hajóval nyílik meg Tel-Aviv úszó mozija
Megemlékezések
Raoul Wallenbergre emlékeztünk
2020. Augusztus 05. / 12:07

Raoul Wallenbergre emlékeztünk

Kommentek