Csongrádon sem feledik az ősöket

2020. Június 03. / 09:39


Csongrádon sem feledik az ősöket

Napjainkban inkább már emlékhelyként működik a csongrádi izraelita temető, az utolsó gyászszertartást két éve végezték. A helyi zsidóság jó része szétszóródott a nagyvilágban, így sok sírt már nem ápolnak, de vannak, akik tizenötezer kilométerről is hazajárnak felmenőikre emlékezni – írja a Délmagyar.hu.


Az első zsidó család 1790 táján telepedett le Csongrádon, itt született például 1788-ban vagy 1789-ben Pest megyei zsidó betelepülők gyermekeként Schwab Rozália, a makói születésű világhírű újságíró, Pulitzer József nagymamája is. A temetkezési helyet is az ezerhétszázas évek végének környékén jelölték ki. A temetőben 1988-ig temettek rendszeresen, azt követően szinte teljesen eltűnt a helyi zsidóság, legközelebb 2016-ban a temetőt évtizedekig lelkiismeretesen ápoló Grünwald Sándort, 2018-ban pedig Mahrer Verát temették ide.

– Ma a temető emlékhely, a ravatalozó épületében kialakított tárlat pedig a csongrádi zsidó élet emlékeit mutatja be. Telefonos bejelentkezés alapján látogatható, évente több mint száz embert fogadunk. Inkább érdeklődők járnak ide, mint családtagok, mert azok vagy kihaltak vagy szétszóródtak a nagyvilágban. Pestről, Szegedről sűrűbben jönnek rokonok, de egy hölgy például Brisbane-ből, Ausztráliából jár haza három-négy évente nagyapja, Ausländer Miksa sírjához – mondta el Fodor Péter, a Tari László Múzeum munkatársa.

Délmagyar.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
15 legtöbbet instázott zsinagóga 2. rész
Hírek, lapszemle
A holokauszt áldozataira emlékeztek Debrecenben

Kommentek