Az antiszemita festmény miatt lemondott a német documenta igazgatója

2022. Július 17. / 17:08


Az antiszemita festmény miatt lemondott a német documenta igazgatója

Lemondott Sabine Schormann, a német documenta, a világ egyik legismertebb modern művészeti kiállításának igazgatója, miután botrányt kavart egy kiállított festmény antiszemita jellege  – írja a Szombat a Deutsche Welle értesülésére hivatkozva. A botrányos képről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

A világ egyik legjelentősebb kortárs kiállításán, a kasseli documentán néhány nappal a megnyitó után a szervezők letakarták a Taring Padi indonéz művészkollektíva által 2002-ben készített műalkotást, amely széles körű felháborodást váltott ki. A nyilvános helyen, egy kasseli téren felállított óriásfestmény letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagyméretű transzparens eltávolítását. 

Az izraeli nagykövetség felháborodását fejezte ki a kép miatt, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság pedig Sabine Schormann, a documenta igazgatójának azonnali elbocsátását követelte. Az egyes kiállítási tárgyakon látható elemek Göbbels és követői propagandájára emlékeztetnek a német történelem sötét időszakából. Ezeknek semmi közük a véleménynyilvánítás szabadságához, egyszerűen a régi típusú antiszemitizmus kifejeződései – hangsúlyozta a nagykövetség.

Korábban Meron Mendel, az Anne Frank Oktatási Központ igazgatója, Claudia Roth német kulturális miniszter és Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is elítélte a művet. Mendel, aki antiszemita uszításnak nevezte a képet, szintén eltakarását vagy eltávolítását követelte és az idei documenta körüli problémák megvitatására szólított fel.

Frank-Walter Steinmeier német elnök a nagyszabású kiállítás szombati megnyitóján bírálta egyes művészek Izraellel kapcsolatos „meggondolatlan, komolytalan” hozzáállását. Mint hangsúlyozta:

A művészet lehet sértő, válthat ki vitát. Ugyanakkor az már átlépi a határvonalat, ha az Izraellel szembeni kritika átcsap Izrael létének megkérdőjelezésébe – mondta, hozzátéve, hogy Izrael nemzetként való elismerése minden németországi vita alapja és előfeltétele.

A documenta képviselője közölte: hamarosanideiglenes utódot neveznek ki Sabine Schormann helyére.

A Szombat írását teljes terjedelmében itt találják.

(Címlapkép: documente.de)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek