Véget nem érő vita a Németországban kiállított antiszemita festményről

2022. Július 11. / 10:39


Véget nem érő vita a Németországban kiállított antiszemita festményről

A Kasselben kiállított People's Justice (Népek igazsága) című festményen – amelyet már eltávolítottak a tárlatról – egy disznófejű Moszad-ügynök masíroz Dávid-csillagos kendővel a nyakában, kissé arrébb egy vámpírfogú zsidó látható SS-jellel a kalapján. A világ egyik legfontosabb kortárs képzőművészeti kiállításán, a németországi Kasselben megrendezett documentán észlelt példátlan zsidóellenesség hatalmas hullámokat vert. Felelősséget mégsem vállal senki. A Szombat írását ajánljuk.

A documenta a Velencei Képzőművészeti Biennale mellett a világ legjelentősebb seregszeméje, amit ötévenként rendeznek meg a németországi Kassel városában. Az idei kiállítás hívógondolata a hangzatos, de nem mindenki számára egyértelmű „Globális Dél”: a főleg a déli féltekén található fejlődő országok a maguk művészeti eszközeivel igyekeznek rávilágítani politikai, társadalmi vagy éppen környezeti problémáikra. Az idén tizenötödször megrendezett documenta szemléletváltást kíván hozni a művészet világába. El akar szakadni az európaiak és az észak-amerikaiak gyakran fölényeskedő hangnemétől, és nyitni a világ más részein megfigyelhető sokszínűség felé.

62194221_401.jpgDisznófejjel ábrázolt Moszad-ügynök

Mint mindig, most is izgatott érdeklődés előzte meg a documentát, amire azonban már hónapokkal a megnyitó előtt az antiszemitizmus árnyéka vetődött. 

A kasseli döntéshozók figyelmen kívül hagyták, hogy az indonéziai Ruangrupa művészcsoport és több meghívott alkotó nyíltan támogatja az antiszemita BDS mozgalmat, amely Izrael bojkottjára, tőkekivonásra és szankciókra szólít fel. Hívtak művészeket Afrikából, Délkelet-Ázsiából vagy az arab világból, de a zsidó államból senkit sem. A résztvevők közül többen maguk is a BDS hívei.

 Pedig figyelmeztetés bőven akadt. Nemcsak a Németországi Zsidók Központi Tanácsa, vagy a szövetségi kormány antiszemitizmus-biztosa, Felix Klein tette szóvá, de több politikus és társadalmi szervezet is.

Az „időzített bomba” akkor robbant, amikor a Taring Padi – szintén indonéz festőcsoport – által készített alkotáson leplezetlenül antiszemita motívumokat fedeztek fel. A város egyik főterén felállított  People's Justice (Népek igazsága) című, száz négyzetméteres óriásfestményen egy disznófejű Moszad-ügynök masíroz Dávid-csillagos kendővel a nyakában. Kissé arrébb egy pajeszos, vámpírfogú ortodox zsidó látható. Kalapján SS-jel éktelenkedik. 

kasselbanner.jpgVámpírfogú zsidó SS-jellel

De más művek is vetnek fel kérdéseket, mint például Al-Hawajri palesztin festő Guernica Gaza című sorozata. Ezzel Picasso egyik legismertebb festményéhez kapcsolódva mintegy egyenlőségjelet tesz a hitleristák által a spanyol polgárháború idején porrá bombázott baszkföldi Guernica város és a gázai konfliktus közé.

Az általában visszafogottan fogalmazó Walter Steinmeier szövetségi államfő megnyitó beszédében hevesen bírálta a kiállítás szervezőit, mondván, hogy a művészet provokálhat, válthat ki vitát, de ha az Izraellel szembeni kritika átcsap az ország létének megkérdőjelezésébe, az már nem megengedhető. Olaf Scholz kancellár bejelentette, nem kívánja megtekinteni a kiállítást. 

A kasseli ügyészséghez több feljelentés érkezett antiszemita megnyilvánulások gyanúja miatt. Számos zsidó szervezet éles kritikával bírálta a szervezőket. Alig akad olyan felszólaló, aki ne követelné Schormann főigazgató asszony lemondását.

Polgár György írását a Szombatban teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Címlapkép: a People's Justice című óriásfestmény, amelyet már eltávolítottak Kassel főteréről)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek