Amerika első zsidó elnöke? Bernie Sanders az élen, a kihívója is zsidó

2020. Február 25. / 14:46


Amerika első zsidó elnöke? Bernie Sanders az élen, a kihívója is zsidó

A Demokrata Párt favoritjának tűnő Bernie Sanders, a 78 éves zsidó szenátor elkezdett öntudatosan hivatkozni zsidóságára, de ezzel együtt sem túl népszerű a zsidó közösségben Izraellel kapcsolatos éles kritikai megjegyzései miatt, sokan úgy vélik, nagyon rossz lenne Izraelnek, ha ő lenne az elnök. Egyik fő kihívója, Michael Bloomberg szintén zsidó. 


A legutóbbi előválasztási fordulóban Bernie Sanders szenátor nagy győzelmet aratott Nevadában. Az Amerikai Egyesült Államok történetében először sikerült neki mindhárom eddig szavazó államban megszereznie a szavazatok többségét, nagyon megelőzte az összes riválisát és a kisebbségi szavazók szívét is meghódította, ami négy éve, Hillary Clintonnal szemben nem sikerült neki. A Latin-Amerikai eredetű résztvevők döntő többsége őt támogatta és a fekete választók között is megközelítette Joe Bident, Barack Obama egykori alelnökét, aki érthető okok miatt népszerű a Demokrata-párti fekete polgárok között, és a moszlim amerikaiak már négy éve is Sanders mögé álltak. A zsidók, „sajátjai” azonban egyelőre nem különösebben lelkesek Sanders elnökjelöltségének, elnökségének gondolatától. Bernie Sanders ugyanis, mint karakteresen balos, az amerikai viszonyok között, nagyon balos jelölt, nem csak a jövedelmi egyenlőtlenségek ellen kíván fellépni, de külpolitikájában is eltérne a hagyományos Demokrata-párti konszenzustól, nem Izrael-párti elnökké szeretne válni, hanem egyformán akarja mérlegelni, képviselni a jogos izraeli és palesztin érdekeket, igazságos békét remél. Mindig elmondja, hogy Izraelnek joga van hozzá, hogy biztonságban élhessen, de a palesztineknek is vannak jogai, ezek érvényesítését is feladatának érzi. Akár igen komoly pénzügyi nyomást is hajlandó volna gyakorolni Izraelre, hogy kikényszerítse ezeknek a jogoknak az érvényesítését. Ennél puhább formában Elizabeth Warren és még sokkal enyhébb megfogalmazásban Pete Buttigieg is utalt arra a Demokrata elnökjelöltek közül, hogy Izraelnek is tennie kell engedményeket, bizonyos elvárásoknak eleget kell tennie. 

Sanders jóval messzebbre megy riválisainál, de általában is érződik, hógy a Demokrata Párt távolodik Izrael kormányától, már Barack Obama és Benjamin Netanjahu miniszerelnök viszonyát is súlyos konfliktusok terhelték.

Sanders azzal váltott ki komoly elégedetlenséget legutóbb, hogy tudatta, nem megy el a befolyásos Izraelt segítő lobbicsoport, az AIPAC (American-Israeli Public Affairs Committee, Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága) jövő heti konferenciájára, ahová hagyományosan el szoktak menni mindkét nagy párt elnökjelöltjei az Egyesült Államokban. Döntését azzal indokolta, hogy a szervezet teret ad szélsőséges, gyűlölködő nézetek képviselőinek is. Azt is hangoztatni szokta, hogy Izrael polgárai nagyon fontosak neki, az ország általa szélsőjobboldalinak tartott kormányáról azonban nagyon rossz a véleménye.

Mostanában nyomatékosan hangsúlyozza, hogy mennyire fontos neki a zsidósága, a társadalmi igazságosság iránti elköteleződése jórészt abból fakad, hogy édesapja Európában maradt családtagjait meggyilkolták a nácik, holokauszt-túlélő emigránsok között nőtt fel. 

A kampányra rengeteget költő, a felmérésekben egyre jobban álló, komoly kihívója Sandersnek Michael Bloomberg, egy amerikai reformzsidó közösség vallásgyakorló tagja, aki kortársa Sandersnek, aki Sandershez hasonlóan nagy kitérőkkel érkezett meg a Demokrata Pártba (Sanders független volt, Bloomberg egy ideig a Republikánusokhoz tartozott), politikai kérdésekben azonban nagy különbségek választják el őket egymástól. Bloomberg Izrael feltétlen támogatója például és népszerű a zsidó közösség körében. 

Hogy ez mire lesz elég egyiküknek vagy másikuknak, kiderül. Nemsokára, a szuperkedden, amikor több állam választ egyszerre és a későn beszálló Bloombergre is lehet majd szavazni, bizonyára elválik, Bernie Sanders megőrzi-e vezető szerepét, fel tud-e zárkózni mellé Michael Bloomberg vagy valaki más. És hogy Bernie Sanders vagy Michael Bloomberg jó-e nekünk. 

(Címlapkép: AP/Patrick Semansky)

(Forrás: The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Elhunyt Esther Béjarano, az auschwitzi lágerzenekar egykori tagja
Mazsihisz hírek
Önkéntesek segítenek a Kozma utcai temetőben
Megemlékezések
Meghívó a tatai mártírmegemlékezésre
2021. Június 02. / 17:00

Meghívó a tatai mártírmegemlékezésre

Kommentek