Áder Jeruzsálemben, Orbán Auschwitzban emlékezik

2020. Január 20. / 14:21


Áder Jeruzsálemben, Orbán Auschwitzban emlékezik

Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója, egyben a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett megemlékezéseken Áder János köztársasági elnök Jeruzsálemben, míg Orbán Viktor miniszterelnök Auschwitzban képviseli Magyarországot. Ezen a héten példátlanul sok nemzetközi delegációt várnak Izraelbe: a világ 46 országából érkeznek államfők, uralkodók és miniszterelnökök Dávid városába.


2020. január 27-én lesz 75 éve, hogy a Vörös Hadsereg csapatai felszabadították az auschwitzi haláltábort. Ez a nap a holokauszt nemzetközi emléknapja is, idén azonban már hamarabb több jelentős programmal megkezdődik az emlékezés.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter szerint megalapítása óta ez az ország legnagyobb eseménye. A héten a világ 46 vezetőjét várják Jeruzsálembe az ötödik holokausztfórumra, amelyre harmincmillió sékelt (több mint 2,5 milliárd forintot) különítettek el. 

Valóban példátlanul illusztris a rendezvény névsora: többek között Mike Pence amerikai alelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Emmanuel Macron francia, Frank-Walter Steinmeier német elnök, továbbá Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland és VI. Fülöp spanyol király is megjelenik. 

Magyarországot Jeruzsálemben Áder János köztársasági elnök képviseli, míg Orbán Viktor miniszterelnök 27-én Ausch­witzban vesz részt az emléknapon. 

A héten ugyancsak Auschwitzba látogat a Muszlim Világliga főtitkára, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issza is. A szaúdi származású muszlim vezető a szélsőségesség elleni harc és a vallások közötti békés együttélés egyik élharcosa.

(Címlapkép: Tóth Péter/Pixabay)

(A Magyar Nemzet cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma lenne 100 éves II. János Pál
2020. Május 18. / 22:11

Ma lenne 100 éves II. János Pál

Kommentek