Áder Jeruzsálemben, Orbán Auschwitzban emlékezik

2020. Január 20. / 14:21


Áder Jeruzsálemben, Orbán Auschwitzban emlékezik

Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója, egyben a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett megemlékezéseken Áder János köztársasági elnök Jeruzsálemben, míg Orbán Viktor miniszterelnök Auschwitzban képviseli Magyarországot. Ezen a héten példátlanul sok nemzetközi delegációt várnak Izraelbe: a világ 46 országából érkeznek államfők, uralkodók és miniszterelnökök Dávid városába.


2020. január 27-én lesz 75 éve, hogy a Vörös Hadsereg csapatai felszabadították az auschwitzi haláltábort. Ez a nap a holokauszt nemzetközi emléknapja is, idén azonban már hamarabb több jelentős programmal megkezdődik az emlékezés.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter szerint megalapítása óta ez az ország legnagyobb eseménye. A héten a világ 46 vezetőjét várják Jeruzsálembe az ötödik holokausztfórumra, amelyre harmincmillió sékelt (több mint 2,5 milliárd forintot) különítettek el. 

Valóban példátlanul illusztris a rendezvény névsora: többek között Mike Pence amerikai alelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Emmanuel Macron francia, Frank-Walter Steinmeier német elnök, továbbá Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland és VI. Fülöp spanyol király is megjelenik. 

Magyarországot Jeruzsálemben Áder János köztársasági elnök képviseli, míg Orbán Viktor miniszterelnök 27-én Ausch­witzban vesz részt az emléknapon. 

A héten ugyancsak Auschwitzba látogat a Muszlim Világliga főtitkára, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issza is. A szaúdi származású muszlim vezető a szélsőségesség elleni harc és a vallások közötti békés együttélés egyik élharcosa.

(Címlapkép: Tóth Péter/Pixabay)

(A Magyar Nemzet cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek