A rabbi és a rapper: „Bálint Házat" nyitnak a fekete zsidók is

2020. Január 29. / 11:03


A rabbi és a rapper: „Bálint Házat" nyitnak a fekete zsidók is

Befogadóbbá akarják tenni az amerikai zsidó közösséget, amelynek immár 20 százaléka színesbőrű zsidókból áll. A fekete zsidó közösségi ház iránt óriási az érdeklődés. Ez a fekete zsidó „Bálint Ház” az első lesz a világon, egy erős, de elhanyagolt részközösség jogos igényeinek beteljesítőjeként növelni fogja a zsidóságon belüli elfogadást.


Yitz Jordan rapper és Shais Rishon rabbi, két fekete zsidóember kezdeményezte közösen egy New York-i zsidó közösségi ház építését a színesbőrű zsidók számára, akiknek a száma folyamatosan növekszik a zsidó közösségen belül – ide számolják a fekete, latin-amerikai, indián, észak-afrikai, szefárd és jemeni zsidókat), de egyelőre úgy érzik, nem igazán fogadta be őket a többségében fehérekből álló amerikai zsidó közösség, az európai bevándorlók gyermekei. 

A közösségi ház elsősorban a fekete, illetve színesbőrű zsidó közösség szolgáltató központja, otthona lesz, de természetesen az egész közösséget fogja szolgálni, istentiszteletektől hip-hop bulikig, közös Tóra-tanulásig terjed a remélt rendezvények skálája. 

Ez a fekete zsidó „Bálint Ház” az első lesz a világon, egy erős és elhanyagolt részközösség jogos igényeinek beteljesítőjeként, növelni fogja a zsidóságon belüli elfogadást. A finanszírozók, szimpatizánsok lelkesen érdeklődnek a tervek iránt, a ház ügyét magukra vállaló páros úgy látja, jóval nagyobb is lehet a projekt, mint ahogy eredetileg tervezték. 

(Forrás: Jewish Week)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek