Purim 5780 / 2020 – ünnepi programkavalkád

2020. Március 06. / 11:13


Purim 5780 / 2020 – ünnepi programkavalkád

Idén a Purim ünnepe március 10-ére (keddre) esik, előtte való nap este olvassuk fel Eszter tekercsét, a Megilát. A teljesség igénye nélkül igyekeztünk összeállítani egy csokorra valót az idei purimi programkínálatból. Ajánlónkat a beérkezett információk alapján folyamatosan frissítjük. Kérjük, hogy a programokat a szerkesztoseg@mazsihisz.hu e-mail címre küldjék word formátumban. (Köszönettel: A szerk.) Minden kedves olvasónknak vidám Purimot kívánunk! 

purim-2020-2.jpg

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése a krízismenedzsment csoport javaslatára – a koronavírus-helyzetre való tekintettel, a szükséges elővigyázatosság jegyében – felhívja közösségünk tagjainak figyelmét, hogy a járvány megelőzése érdekében ne tartsák meg az e hétre tervezett purimi rendezvényeket. 

A zsinagógai programokra, felolvasások és imák megtartására ez nem vonatkozik, csak az ezeket megelőző vagy követő, tervezett szórakoztató programokra. 

A döntés a mai naptól fogva további intézkedésig vonatkozik a Goldmark-teremben a későbbiekben tervezett más rendezvényekre is. Kérjük közösségünk tagjait, hogy a további részletekért szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot a hitközségük vezetésével, tagjaival.

***

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a Tikva Hungary purimi ünnepsége a mai napon (március 9.hétfő) este 18.15 órától a Dob utca 35-ben kerül megrendezésre.

Tikva Purim a Dob utca 35-ben Esti ima és Eszter könyvének felolvasása. Purimi vidámság zenével és tánccal a Hamsa együttes jóvoltából. Ingyenes alkoholos italbár. Pontos cím: Budapest VII. ker., Dob u. 35.   

BUDAPESTI HELYSZÍNEK 

Március 8. vasárnap, 15.00 órától
Pazar Családi Purimi buli a palotában
Mordeháj és Eszter várja a lelkes kalandorokat, s tervének minden részletébe beavatja az arra érdemeseket, mivel népet ismét veszély fenyegeti. Program: kézműves foglalkozás, purimi játékok, szabadulószoba, arcfestés, purimi szerencsebarlang. Délután 5 órától a Hahó együttes koncertje.
Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Március 8. vasárnap, 17.00 óra
Purim az egyedülálló katonákkal – Eli Keidar, Kolozsvári Viktória, Borgula András, Ilan Sagiv és a témában érintett néhány magyar-izraeli katonaviselt fiatal. Fináli Gábor és együttese, az „Ábrahám Fiai” idézi meg a Purim hangulatát.
Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet
Pontos cím: Budapest VI. ker., Paulay Ede u.1.

Március 8. vasárnap, 17.00 óra
Bét Orim Purim Party
Maszkos, bábos, purimspiel – maszk készítéssel, sütikkel és sok-sok vidámsággal. Eljátsszuk Eszter könyvének részleteit, megelevenítjük a Megila történetét. Közreműködnek a Bét Orim Közösség tagjai. Az előadást rendezte és betanította: Ujj Zsuzsa iparművész és gyermekfoglalkozás-vezető, kísérőzene: Majoros Gyula. A maszkok és bábok Majoros Gyula maszkkészítő művész munkái. A maszkok papírból készített másolatai kivághatók és kiszínezhetők kézműves foglalkozás keretében. Lehet hozni sok-sok édességet, gyümölcsöt és innivalót!
Helyszín: Mazsök Székház
Pontos cím: Budapest V. ker., Tüköry u. 3.

Március 9. hétfő, 17.00 óra
Esti Megila-olvasás a Hősök Templomában
Helyszín: Hősök temploma
Pontos cím: Budapest VII. ker., Dohány utcai zsinagóga

Március 9. hétfő, 18.00 óra
Naná, hogy Purim! Egy helyen a legjobbak! Csatlakozz te is!
A Bét Jehuda és a Bét Sálom ismét együtt bulizik a rabbiképző zsinagógájában. Lesz, mi szemnek, szájnak, fülnek, kéznek ingere! Purimi babaringató szoba, interaktív megila olvasás. Te csak gyere! Hozz magaddal jókedvet, és valami innivalót.
Helyszín: Bét Jehuda (OR-ZSE) Zsinagóga
Pontos cím: Budapest VIII. ker., Scheiber Sándor u. 2. 

Március 9. hétfő, 18.00 óra
Purim a Frankelben: a Megila felolvasása, purimi ünnepség, álarcosbál, zajongás...!
Helyszín: Frankel Zsinagóga
Pontos cím: Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.)

Március 9. hétfő, 18.00 óra
Szim Salom Purim Party a Bálint Ház maceszgombóc termében
Program: ha civilben érkezel, díszítsd kedved szerint a tőlünk kapott álarcot; „Találd ki, ki vagyok", amíg még tisztán látsz, avagy a jelmezes résztvevők bemutatkozása; a Szim Salom egykori ifjúsági csoportja purimspíljének vetítése; Eszter könyvének felolvasása pálinkás jókedvvel, avagy „Idd le magad a Mordehámánig!"; vacsora („Ha hoztok, esztek”) a világ minden tájáról származó vidám zsidó zene mellett.
Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Március 9. hétfő, 18.00 óra
Purim – alternatív megoldásokkal a Hunyadi téren
Eszter könyvének folyamatos szabad fordítással kísért felolvasása. A felolvasásba bárki becsatlakozhat, akinek van héber neve és előzetesen jelentkezik! A fordításon túl a megértést árnyjáték és zenei aláfestés is kísérni fogja... A részvétel ingyenes!
Helyszín: Hunyadi téri zsinagóga
Pontos cím: Budapest VI. ker., Hunyadi tér 3.

Március 9. hétfő, 18.15 óra
Tikva Purim a Dob utca 35-ben
Esti ima és Eszter könyvének felolvasása. Purimi vidámság zenével és tánccal a Hamsa együttes jóvoltából. Ingyenes alkoholos italbár.
Pontos cím: Budapest VII. ker., Dob u. 35.   

Március 10. kedd, 17.00 óra
Purim 2020 – Goldmark terem
Mincha-ima, dr. Frölich Róbert főrabbi purimi ünnepméltatása, majd a Dalabai zenekar koncertje. Az együttes műsorában klezmer, különböző népek dalainak feldolgozása, és saját dalok szerepelnek. A végén purimi sütemények. A rendezvény regisztrációköteles! Regisztrálni a fulopvildi@gmail.com email címen vagy a +36305394683 számon SMS-ben lehet. Telefonhívást nem áll módunkban elfogadni.
Helyszín: Goldmark terem
Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.

Március 11. szerda, 15.00 óra / ELMARAD
Purim Újpesten
Ünnepi vigasság – Fellép: Nógrádi Gergely főkántor és Teszer Nelli zongoraművész. Ünnepi finomságokkal várják önöket és vidám, örömteli Purimot kíván mindenkinek a Körzet és a Klub vezetője!
Helyszín:  Újpesti Zsidó Hitközség, Újpest-Rákospalota Templomkörzet
Pontos cím: Budapest IV. ker., Berzeviczy Gábor u. 8.

Március 22. vasárnap, 18.00 óra
Purimi gálakoncert a Frankel zsinagógában
Fellépők Izraelből és az USA-ból; érkezik a Dohány utcai zsinagóga csodálatos főkántora; jön Teszter Nelli a Bálint Ház Közösségi Kórusával; csicsereg az aranytorkú Pretz Miki; a nagyközönségnek is bemutatkozik a Frankel Zsinagóga kántora, Quittner Zoltán! És a bónusz: titkos meglepetésvendégek!
Helyszín: Frankel Leó úti zsinagóga
Pontos cím: Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.

VIDÉKI HELYSZÍNEK

KOMÁROM

Március 9.  hétfő, 17.00 óra
Purimi vidámság Komáromban

A Komáromi Zsidó Hitközség minden érdeklődőt szeretettel vár purimi ünnepségére. Klein Judit és a Haverim Zenekar koncertje, purimi kvíz és tombola, gyermekprogram; Megila olvasás David Adrival, purimi finomságok. Örömmel fogadjuk a jelmezben érkezőket. Ünnepeljenek önök is Komáromban.
Helyszín: Menház, Komárom (Komárno)
Pontos cím: Eötvös (Eötvösa) u. 15.

SOPRON

Március 7. szombat, 19.00 óra
Soproni zsidó vacsoraest – Purimi zenés lakoma
Az esemény fővédnöke: Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. Fellép Klein Judit és a Haverim zenekar. Beszédet mond Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke és Deutsch Péter főrabbi. A vacsoraest nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Helyszín: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt-terem
Pontos cím: Sopron, Liszt Ferenc u. 1.

PÁPA

Március 8. vasárnap, 16.00 óra
Purim a zsinagógában
Felekezeti hovatartozás nélkül várunk minden érdeklődőt – kicsiket és nagyokat – Purim ünnepére. A vidám ünneplés a zsidó nép megmenekülésére és a megbékélésre emlékeztet. Aki kedvet érez, jöjjön álarcban. Forró tea és ünnepi sütemény.
Helyszín: Pápai zsinagóga
Pontos cím: Pápa, Petőfi u. 24-26.

SZEGED

Március 9. hétfő, 18.00 óra
Purim Szegeden
A szokásoknak megfelelően Purimot a hitközség dísztermében tartják, lesz esti istentisztelet és Eszter tekercsének felolvasása. Este 7 órától ünnepi vacsora, ennek ára felnőtteknek 1800 forint, 12 év alatti gyermekeknek 900 forint.
Helyszín: Szegedi Hitközség Díszterem
Pontos cím: Szeged, Gutenberg u. 20. I. emelet.

***

Kapcsolódó írásunk:
Hámántáska purimra

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Heisler András: „Vitának a döntés előtt van helye”
Megemlékezések
Ma lenne 100 éves II. János Pál
2020. Május 18. / 22:11

Ma lenne 100 éves II. János Pál

Kommentek