Érdekes kísérlet: szakpszichológus beszél a zsidó Velencéről

2020. Április 29. / 14:21


Érdekes kísérlet: szakpszichológus beszél a zsidó Velencéről

A Műcsarnok felkérésére Fotográfia és lélek címmel tart virtuális tárlatvezetést Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus Paolo Ventura Velencei történet című kiállításáról.  A történet 1943 decemberében játszódik, amikor a náci katonaság és az olasz rendőrség bevonult a velencei gettóba. Fktív főhőse egy öreg zsidó órás, aki megépít kisfiú formájú automata szerkezetet, hogy a robotfiú társaságot nyújtson neki a vészterhes időkben.

Paolo Ventura: Velencei történet – Automaton című munkája a második világháború alatt játszódik, amikor a német hadsereg bevonult Észak-Olaszországba, hogy megakadályozza korábbi szövetségese elpártolását. Egy olyan történet az alapja, amelyet Paolo Ventura még a gyermekkorában hallott meseíró édesapjától. Főszereplője egy idős zsidó órás, aki 1943-ban, a náci megszállás és az olasz történelem talán legsötétebb korszakában igyekszik boldogulni a velencei gettóban. A történet ebben az elhagyatott, zárt és rettegéssel teli városrészben bontakozik ki. Az öregúr elhatározza, hogy felépíti az automatont (egy robotfiút), aki társaságot nyújt neki a sötét napokban, és családtagként él vele.

A Műcsarnokban a tárlat jelenleg virtuálisan látogatható, így online zajlanak a tárlatvezetések is. Az intézmény – Juhász Anna sikeres virtuális tárlatvezetése után – felkérte Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológust is, hogy a meghirdetett helyszíni tárlatvezetés helyett otthonából kalauzolja a vendégeket Paolo Ventura. kiállításában, amely a képzőművészet és a fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatókat.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek