Elképesztő és nagyon menő: egy új szaúdi TV-sorozat főszereplői zsidók

2020. Május 26. / 15:29


Elképesztő és nagyon menő: egy új szaúdi TV-sorozat főszereplői zsidók

És a történetüket együttérzéssel meséli el a forgatókönyv, a színész szerint pedig fontos, hogy erről az arab országokban élő zsidók kultúrájáról, sorsukról is legyen szó az arab világban.

A Ramadankor szerte az arab világban sugárzott sorozat, az Áron anyja főszereplője egy idős zsidó nő, aki úgy emlékszik vissza a 20. század közepe előtti időkre, hogy „errefelé az emberek mindig úgy éltek, mint a testvérek, a vallás nem állt közéjük”.

A teleregényben megjelenik Izrael állam megalakulása is, ekkoriban játszódik a cselekménye és a zsidókkal szembeni, ekkori erőszakhullámról sem feledkezik meg a forgatókönyv, a főszereplő szerint ezt sem lehet elhallgatni.

Egy szaúdi kommentátor, Hussein Sobokshi szerint még nemigen volt példa arra, hogy az arab-világ, különösen az Arab öböl közönsége zsidókat így, nem gonosz kémként, árulóként látott volna megjelenni a képernyőn. Az Arab öböl közönsége most először látja a zsidó kultúra kellékeit feltűnni a képernyőn Sobokshi szerint.

A sorozat kritikusai szerint – és minden bizonnyal valóban – újabb jele a szunnita arab országok és Izrael közötti, színfalak mögötti közeledésnek.

A The Jewish Chronicle írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Meg akartak ölni bennünket, túléltük, kinevettük
Zsidó világ
Madrich: erzsébetvárosi fotósorozat zsidó lányokról
Izrael
Izrael: De ki győzött?
2021. Június 08. / 12:02

Izrael: De ki győzött?

Kommentek