Elképesztő és nagyon menő: egy új szaúdi TV-sorozat főszereplői zsidók

2020. Május 26. / 15:29


Elképesztő és nagyon menő: egy új szaúdi TV-sorozat főszereplői zsidók

És a történetüket együttérzéssel meséli el a forgatókönyv, a színész szerint pedig fontos, hogy erről az arab országokban élő zsidók kultúrájáról, sorsukról is legyen szó az arab világban.

A Ramadankor szerte az arab világban sugárzott sorozat, az Áron anyja főszereplője egy idős zsidó nő, aki úgy emlékszik vissza a 20. század közepe előtti időkre, hogy „errefelé az emberek mindig úgy éltek, mint a testvérek, a vallás nem állt közéjük”.

A teleregényben megjelenik Izrael állam megalakulása is, ekkoriban játszódik a cselekménye és a zsidókkal szembeni, ekkori erőszakhullámról sem feledkezik meg a forgatókönyv, a főszereplő szerint ezt sem lehet elhallgatni.

Egy szaúdi kommentátor, Hussein Sobokshi szerint még nemigen volt példa arra, hogy az arab-világ, különösen az Arab öböl közönsége zsidókat így, nem gonosz kémként, árulóként látott volna megjelenni a képernyőn. Az Arab öböl közönsége most először látja a zsidó kultúra kellékeit feltűnni a képernyőn Sobokshi szerint.

A sorozat kritikusai szerint – és minden bizonnyal valóban – újabb jele a szunnita arab országok és Izrael közötti, színfalak mögötti közeledésnek.

A The Jewish Chronicle írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek