Moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást hiúsított meg az FSZB

2024. Április 12. / 07:29


Moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást hiúsított meg az FSZB

Megakadályoztak az orosz biztonsági szervek egy moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást, a merényletre készülő közép-ázsiai származású személyt őrizetbe vételi kísérlet közben megölték – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a merényletet a meg nem nevezett állampolgárságú támadó akkor készült elkövetni, amikor sokan gyűltek össze a zsidó templomban. A közlemény szerint a gyanúsított a hazájában akkor vette fel proaktív módon a kapcsolatot terrorista tevékenységben való részvételért elítélt személyekkel, amikor köztörvényesként a börtönbüntetését töltötte. Ezt követően elkezdte hirdetni „egy Oroszországban betiltott nemzetközi terrorszervezet ideológiáját”.

Miután tavaly novemberben szabadult, Oroszországba utazott. Moszkvában elkezdte felderíteni az egyik zsinagóga környékét és alkatrészeket vásárolt egy robbanószerkezethez. Az illető szerdán, az őrizetbe vételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsított, ezért „viszonzott tűzzel semlegesítették”.

A tájékoztatás értelmében a terrorista lakóhelyén elvégzett házkutatás során a hatóságok egy használatra kész, rögtönzött robbanószerkezetet, valamint robbanóanyagokat találtak és foglaltak le. (MTI)

Címlapképünk illusztráció / Fotó: REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV / Eredeti forrása itt

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek