Címkék

Oroszország

Élet + forma / 2023. Február 08. / 14:51

Ukrajnai és orosz zsidók Párizsban – Ady szemével

Százezer ember szinte elvész e sűrű népű Babilonban. Mégis találkozunk e népséggel. Éjszaka a diáknegyedben virággal kínál minket egy néni. Egy évvel ezelőtt Ogyesszából jött s hat gyerekét tartja a diákok és leányok virágos kedvéből. Néha a bakról néz le reánk szomorú szemekkel valaki. Ez is egy Jehova bujdosó népéből.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 19. / 11:24

Az Európai Zsidó Kongresszus bocsánatkérésre szólítja föl az orosz külügyminisztert

Megdöbbentő és felháborító Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szégyenletes megjegyzése, amelyben a vészkorszakkal és Hitlerrel, hatmillió zsidó üldöztetésével és meggyilkolásával vetette össze a nyugati kormányok Ukrajnát támogató politikáját. Ez az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) vezetésének véleménye a külügyminiszter tegnapi, moszkvai sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 20. / 19:27

Orosz zsidók: Hangos volt a hallgatás

Amióta Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi elhagyta Oroszországot, az interjúiban elmondta: úgy érezte, az a feladata, hogy segítséget, vigasztalást nyújtson a menekült ukrán zsidóknak. Többször is visszatért nyilatkozataiban arra, hogy az oroszországi és az ukrajnai zsidókat milyen erős szálak, mennyi rokoni, baráti kapcsolat fűzi össze, gyakorlatilag nehéz megkülönböztetni a közösségeket. A JELEN hetilap írását ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 30. / 18:58

Tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból

Mióta megindult Oroszország Ukrajna elleni inváziója, tömegesen kezdtek el menekülni a zsidók Oroszország területéről, annak ellenére, hogy nincsenek jelentős harci cselekmények az országban és a lakosság egyelőre minimálisan érzi csak a háború súlyát – írja mai cikkében a Portfolio.hu, amely szerint a zsidó közösséget célzó, diszkriminatív intézkedéseknek nincs nyoma Oroszországban, viszont a politikai nyomásgyakorlás egyre nagyobb.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 05. / 13:08

Moszkva arra utasítja a Zsidó Ügynökséget, hagyjon fel tevékenységével az országban

Az orosz kormány arra utasította a Zsidó Ügynökséget (Jewish Agency for Israel), hogy hagyjon fel mindennemű tevékenységével az ország területén. Mint arról a Zsidó Ügynökség illetékesei beszámoltak, egylőre mérlegelik, milyen választ küldjenek. Jelenleg a Külügyminisztériummal és a Miniszterelnökséggel egyeztetve mérlegelik a lehetőségeket.