Címkék

Zsinagóga

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 17:21

A Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje Ipolyságon

A magyar határ mellett fekvő, Budapesttől 90 kilométerre lévő szlovákiai Ipolyság egykori zsinagógájában ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar holnap, azaz szeptember 29-én, csütörtökön 18 órától. A zenekarnak az lesz az első határon túli zsinagógakoncertje. Az Ipolysági Menora Saag Centrum Artis kiállítóhely néven működő épületben rendezendő koncert ingyenes, de ajánlott regisztrálni.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 02. / 09:50

Már a pápai zsinagógát is bejárhatjuk virtuálisan, ki ne hagyják, csodaszép!

Örömmel számolunk be róla, hogy a honlapunkon található Tudástár aloldalon a virtuálisan bejárható zsinagógák között immár a pápai zsinagóga is megtekinthető, s ezzel hétre nőtt a virtuálisan megnézhető templomok száma az oldalon. A megvalósítás a Mazsihisz, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a pápai önkormányzat közötti megállapodás eredménye. A részletekről Schmidt Orsolyát, az egyesület elnökét kérdeztük.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 30. / 11:02

Először fogadott látogatókat a gyönyörűen felújított kőszegi zsinagóga

„Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” címmel látható egy kiállítás abban a kőszegi zsinagógában, amelyet 2020-2022 között újítottak fel állami támogatással, s ahol az említett tárlat kapcsán adódott az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt is kitárták a kapukat. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) által szervezett eseményen kerekasztal-beszélgetést rendeztek A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon címmel.

Élet + forma / 2022. Augusztus 29. / 16:50

Vezetett séta és megemlékezés a budai Nagyzsinagóga egykori helyén

A Mátyás király uralkodása alatt épült, és a törökök Magyarországról való kiűzése idején, 1686-ban elpusztult budai Nagyzsinagóga egykori helyén vezetett séta keretében tartanak megemlékezést szeptember 4-én – tájékoztatta honlapunkat a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A séta a Dísz térről indul délután 4 órakor, és várhatóan 5 órakor fejeződik be a Nagyzsinagóga emléktáblájánál.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 25. / 12:50

Jövő hónapban lesz a Nagyfuvaros utcai zsinagóga centenáriuma

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Nagyfuvaros utcai körzete mindenkit szeretettel vár a nyolcadik kerületi zsinagóga 100 éves centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségre szeptember 18-án, vasárnap délután 5 órától – írja a BZSH honlapja.

Tudomány / 2022. Augusztus 24. / 10:14

Zsinagógák hete Kőszegen, az OR-ZSE oktatói is előadnak

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében rendezik meg a Zsinagógák hete Kőszegen című tudományos rendezvénysorozatot a felújított helyi zsinagógában augusztus 28-29-én. Az előadók között van az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két oktatója is: dr. Balázs Edit ny. főiskolai docens, rektori tanácsadó és dr. Balogh István főiskolai docens, mb. tanszékvezető.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 17. / 13:32

Immár a miskolci zsinagógát is bejárhatjuk virtuálisan – tartsanak velünk!

Év elején számoltunk be róla, hogy a Mazsihisz.hu egyik aloldalaként elindult új internetes felület Kultúrkincsek című blokkjában a legmodernebb háromdimenziós fényképezési technika révén virtuálisan is megnézhetünk öt zsinagógát. Örömmel számolunk be róla, hogy mostantól a miskolci zsinagóga is felkerült az aloldalra, így kényelmesen megtekinthetjük az épületet akár otthonról is. Ne feledjék: a gyönyörű templomokat érdemes élőben is megnézni!

Zsidó világ / 2022. Július 13. / 12:49

Egy különleges éjszaka a Szegedi Új Zsinagógában

A Szegedi Új Zsinagógába minden érdeklődőt sok szeretettel várnak július 14-én, csütörtökön este 9 és 11 óra között egy különleges éjszakai programra. Az este során lesz orgona bemutató, tárlatvezetés. Belépő, a zsinagóga alapjegyára.

Zsidó világ / 2022. Július 06. / 12:59

Kácsor Zsolt: Doktor Moll találkozása a Történelemmel

Múlt héten szombaton délelőtt a Bét Sálom zsinagógában felhívtak a Tórához egy több mint 90 éves holokauszttúlélőt, aki – miután visszaült a helyére, Doktor Moll mellé – azt súgta oda: „engem 78 éve nem hívtak fel a Tórához, életemben ez volt a második alkalom”.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 17:36

„Leckét” kaptak zsidóságból és emberségből a Dohány utcai zsinagóga meggyalázói

A BRFK által csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsított négy fiatalemberből, akik múlt hónap elején kívülről levizelték, s ezzel meggyalázták a Dohány utcai zsinagóga-komplexum épületét, tegnap hárman ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol nem mindennapi „leckét” kaptak zsidóságból, történelemből és emberségből. Úgy tűnt, valóban megbánhatták, amit csináltak, mert meglehetősen szégyenkezve hallgatták végig az előadásokat.

Élet + forma / 2022. Június 24. / 18:28

Hazahúzó Karcagra: tévés magazinműsorban a helyi zsinagóga

A Nagykunság szívébe, Karcagra látogatott az ATV Hazahúzó című műsorának stábja. A hazai üdülési és szabadidős lehetőségek magazinjának készítői meglátogatták a karcagi zsinagógát is, amelyet Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke mutatott be.

Ünnepek / 2022. Június 10. / 16:20

Az eltakart szemű áldás: milyen a felszabadult hála? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 21 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 21 óra 42 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Nászó (Mózes 4. 4:21–7:89.) olvassuk fel a zsinagógákban.