Bálint Ház: célok, értékek, vágyak – a Mazsihisz és a BZSH elnöke a Zsidó Tanulás Világnapján

2023. November 08. / 11:28


Bálint Ház: célok, értékek, vágyak – a Mazsihisz és a BZSH elnöke a Zsidó Tanulás Világnapján

A zsidó tanulás világnapja alkalmából sokszínű és izgalmas programok között válogathattunk ezen a vasárnap. Kenesei Marcell, a Bálint Ház igazgatója arról a példamutató összefogásról beszélt, amit az elmúlt hetekben tapasztalhattunk a zsidó közösségekben. Kiemelte, hogy a különbségek ellenére az összetartó erőt olyan alapvető zsidó értékek adják, mint a vitakultúra, az élethosszig való tanulás eszménye és az elesettek védelme.

A közelmúlt szomorú eseményei ugyan beárnyékolták a zsidó tanulás világnapja adta örömöt, ezáltal azonban új perspektívát is beemeltek a szervezők a programok szellemiségébe, és az Izraellel történt tragédiára reflektálva is szerveződtek beszélgetések.

A programsorozat első részében Prof. dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével és Mester Tamással, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökével Rangos Katalin beszélgetett a hitközségek jövőjéről, célokról és törekvésekről.

Fotó: Bálint HázFotó: Bálint Ház

Grósz Andor közös célként fogalmazta meg a vitás helyzetek kiegyenlítését, a nyugalom megteremtését, amelynek megválasztása után rögtön hozzá is látott. „Ahol két zsidó van, ott három vélemény” – emlegette fel az önironikus és ismert mondást a Mazsihisz elnök, majd folytatta azzal, hogy nem megengedhetőek azok a fajta antagonisztikus ellentétek és parázs viták egy közösségen belül, amik a hazai zsidó közéletet jellemezték a tavalyi évben.

Az elnök fontos szándékként deklarálta a megegyezésre való törekvést az államhatalommal is. – A Mazsihisz egy egyház, aminek az oldalak politikájába nem szabad belefolynia.

Szerinte minden oldalról be kell tudni fogadni a jót, hiszen a világ nem fekete és fehér, azonban képessé kell válni felismerni azokat a helyzeteket, amikor fel kell szólalni és meg kell tudni védeni magunkat.

Az elnök a beszélgetés során beszámolt életútjáról, hogyan került egy győri, ortodox család leszármazottjaként Szentpétervárra, majd miként lett Lázár János tanácsadója. A tapasztalatai és józan, reális meglátásai bizonyságot tettek arról, hogy a jövőben erősíteni kívánja a Mazsihisz belső és külső kapcsolatait, megteremteni a viszonylagos békét a hazai zsidóságban.

Mester Tamás megerősítette az elhangzottakat, hangsúlyozva, hogy az első pillanattól kezdve működött az összhang a két elnök között, így határozott lépéseket tudtak tenni annak irányába, hogy megszűntessék az elharapódzó vitákat a hitközség berkein belül.

– Fontos, hogy egy közös hangot és akaratot fejezzünk ki, hogy ne a sztereotípiákra erősítsünk rá.

Szó esett az ortodoxia-neológia kapcsolatáról is. Grósz elnök személyes meggyőződése az, amit Mazsihisz elnökként is képviselni kíván, hogy empátiával kell fordulni az ortodoxia és a Chábád irányába, olyan kommunikációval, ami kölcsönös tiszteletadásra ösztönzi a másik felet is.

A két elnök egyetértett abban, hogy a jelenlegi aggasztó helyzetben megmutatkozott, miképpen tudják félretenni ellentéteiket a különböző zsidó csoportok, és hogyan állnak ki egyként Izrael mellett. Fájdalmas apropó nyomán szervezett, mégis a magyar zsidóság történetében meghatározóvá vált a nap, amikor a Hamász támadását követően a megrendülésnek, haragnak és gyásznak hangot adva szolidaritási istentiszteletnek adott helyet a Dohány utcai zsinagóga. A rendezvényen egyazon szószékről beszélt a Mazsihisz elnöke, az EMIH társelnöke és az országos főrabbi. A nézőtéri padsorokban a Chábád, a MAOIH képviselői is jelen voltak, valamint Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

Mester Tamás BZSH elnök is jelentőségteljesnek értékelte az eseményt, kifejtve, mennyire előremutató az a határozott és gyors válaszreakció, amit a kormány képviselt a támadással és az Izrael melletti kiállással kapcsolatosan.

A Bálint Ház a nap hátralévő részében olyan izgalmas programokat kínált az érdeklődőknek, mint főző workshop Deutsch-Fehérváry Mercédesz rebecennel, vagy művészetterápiás foglalkozás Takács Dalmával. Két filmvetítés is helyet kapott az eseményen, az egyik Braun Lucy néni életéről szólt (az azt követő beszélgetést Simonyi Andrea moderálta), a másik pedig az Elemel/Drift me away filmvetítés és workshop volt Kallós Violával.

Az érdeklődők részt vehettek a Családi ezüstjeink című beszélgetésen, Darányi Andrással, Kenesei Marcellel, Toronyi Zsuzsannával és Zeitler Ádámmal. Továbbá Radó Péter oktatáskutatót Moskovics Judit riporter kérdezte a Legfőbb értékünk a gyerek? könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen, ahol a fejlett országok oktatás kormányzását járták körül, elemezve azt, hol tart ehhez képest a magyar oktatási rendszer. A beszélgetés egy programsorozat része volt, amelynek következő részét kedden tartották.

Zucker-Kertész Lilla 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek