Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!

2024. Április 26. / 15:24


Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 30 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 20 óra 41 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A pészahi ünnepek egyik állandó olvasmánya az Éneke éneke. Szombatköszöntő írásunkban erről írunk.

A nagy szerelmekben az első randi jelentősége kitüntetett. 

Elmeséljük a megismerkedésünk történetét a gyerekeinknek újra és újra. Ahogy széder estén az Örökkévaló és a nép első randiját, a kivonulás történetét.

A zsinagógák egy részében Pészah ünnepének szombatján olvassák fel az Énekek énekét, ez az Öt tekercs egyike, a bibliai könyveké, amelyeket különböző ünnepeken olvasunk fel. De hogyan kapcsolódik ez a szerelmi költemény a Pészahhoz?

A nép és Isten közötti kapcsolat a prófétáknál és a Tórában is szerelem. 

Énekek éneke (részlet), Enrico Salfi, 1900-1930 körül. Forrás: WikimediaÉnekek éneke (részlet), Enrico Salfi, 1900-1930 körül. Forrás: Wikimedia

Hósea próféta elhagyott szerelmesként, megcsalt férjként láttatja Istent, a Tóra féltőn szerető, vagyis a bálványokra féltékeny Istenként szól Róla. És úgy tudja a hagyomány, hogy ez a szenvedélyes, örök, se Veled, se Nélküled-viszony Egyiptomban kezdődött. Ott volt fiatal Isten és a nép szerelme.

Ezért mondhatja azt a Zohár, hogy az Énekek Énekében benne van a Tóra. 

Mert a hit tavaszáról, az első szenvedélyről, a szerelemről beszél, a kivonulás történetéről, amely a szerelem alapító eseménye, kezdete. És erre, ide évről-évre visszatérünk, elmeséljük és amikor felidézzük, újra fiatalnak látjuk a másikat, mintha csak tegnap lett volna. Az elsö randi elmesélése egy régi szerelem megfiatalítása. Mindig olyannak látjuk a Másikat, amilyen akkor volt, nekünk olyan marad. A Pészah, a szédereste az örök szövetség megfiatalítása. Ezért olvassuk ilyenkor az Énekek énekét a tavaszról, a szabadságról és a szerelemről.

Jó szombatot, további szép pészah ünnepet kívánunk!

Vári György írása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek