Címkék

Pészah

Zsidó világ / 2024. Május 03. / 14:01

Robin Williams elstandupolja a kivonulást Egyiptomból

A zsidó családi magazin, a Kveller idézte föl az évek óta halott, nagy színész rendkívül vicces összefoglalóját a zsidók egyiptomi kivonulásáról. Most, az omerszámlálás alatt még mindig aktuális és aki kicsit tud angolul, nagyon jól szórakozhat rajta.

Zsidó világ / 2024. Április 26. / 15:24

Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 30 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 20 óra 41 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A pészahi ünnepek egyik állandó olvasmánya az Éneke éneke. Szombatköszöntő írásunkban erről írunk.

Zsidó világ / 2024. Április 26. / 11:13

Jonathan Sacks rabbi a kivonulás emlékezetéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban a múlt hét pénteki idézethez hasonlóan olyan gondolatot osztunk meg, amely a Pészah ünnepével kapcsolatos. Minden kedves hittestvérünknek, aki honlapunkon figyelemmel követi a volt brit főrabbi gondolatait, az ünnep hátralévő napjaira is örömteli és kóser Pészahot kívánunk!

Zsidó világ / 2024. Április 25. / 09:13

A széder-est varázsa

– A széder-estnek, amit Őrködés éjszakájának nevezünk, az a legfontosabb jelentése, hogy „…ha Isten nem hozott volna ki minket Egyiptomból, ma is a fáraó rabszolgái volnánk” – tanítja írásában Szerdócz Ervin újpesti rabbi.

Zsidó világ / 2024. Április 22. / 10:10

Mózes a piramist nézi, avagy a Pészah a száz évvel ezelőtti újságcikkekben

Az ünnep bejövetele előtt még lehet olvasgatni az interneten, erre biztatjuk most olvasóinkat. Érdekes, szellemes és tanulságos cikkek következnek az 1924-es esztendőből. Boldog és kóser ünnepet minden hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár

Idén április 22-én (hétfőn) este köszönt ránk Pészah ünnepe, amely április 30-án (kedden) este ér véget. Az első széderestét április 22-én este, a másodikat április 23-án este üljük. Írásunkban néhány a pészah ünnepéhez szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be.