Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

2024. Április 19. / 15:52


Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

Szerző: Kácsor Zsolt

Bolgár Dániel történész a „Miért éppen a zsidók? - A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon" című művében amellett érvel merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt. A kötet bemutatója a Magvető Caféban lesz április 25-én, csütörtökön délután 6-tól. A könyvet a szerzőn kívül Balázs Gábor és Farkas Attila Márton mutatja be Pető Péter moderálásával.

A teljesítmények elbírálását elfogulttá tette az az ősrégi fantázia, hogy a zsidók esze éles, ám testük csúnya, karjuk gyenge, jellemük megbízhatatlan, és épp ennek az ellenkezője a keresztényeké, ami miatt a szellemi versengésekben felül-, a testiekben alulértékelték a zsidókat. 

A valóságos zsidó, e mindannyiunkhoz igen hasonló, meglehetősen szürke alak életét eluralta a képzeletbeli zsidó vérbő figurája. Az egyenlőtlenségek hátterében az erősebb fél önmegvetése, a gyengébb fél felsőbbrendű képességeibe vetett rögeszmés hite állt...

432702794_310469625387738_5620057781700017648_n.jpg

A kötetet bemutatja: Balázs Gáboregyetemi docens, megbízott rektor, Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem; Farkas Attila Márton egyiptológus, kulturális antropológus, vallástörténész, esszéista; Bolgár Dániel, a kötet szerzője, egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az est moderátora Pető Péter újságíró, a 24.hu főszerkesztője.

Az esemény Facebook-oldalát ITT találják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek