Címkék

Könyvajánló

Tudomány / 2023. Január 10. / 14:00

Olvasnivaló egy életre: megjelent a Bibliai héber-magyar szótár

Egeresi László Sándor munkáját dicséri az a tartalmában és méretében is jelentős, 840 oldalas kötet, amely a közelmúltban került a boltokba Bibliai héber-magyar szótár címmel – holott ez a vaskos könyv nemcsak szótár, több annál: találhatunk benne szómagyarázatokat, héber-jiddis eredetű magyar szavakat, és egyes héber szavak modern (ivrit) feltüntetését is. A könyv többek között a Mazsihisz támogatásával jelent meg.

Tudomány / 2022. November 10. / 19:31

Bauer Ervin különleges élete és utóélete – kötetbemutató a 2B Galériában

„Bauer műve mély fordulatot alapoz meg az életelvű gondolkodásmód felé. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben" – olvasható a 2B Galéria meghívójában.

Kultúra / 2022. November 07. / 21:21

Az első „topmenedzserre", Aschner Lipótra emlékeznek a MÚOSZ-ban

Aschner Lipót alapozta meg a hazai fényforrásipart, találta ki és tette világhírűvé a Tungsram márkanevet. A rendszerváltás után a róla elnevezett alapítvány által odaítélt „Aschner Lipót-díj" volt az első magyarországi menedzser elismerés, így az mint „Az év menedzsere-díj" került be a köztudatba. A 150 éve született üzletemberről Rojkó Annamária írt életrajzi könyvet, a szerzővel a MÚOSZ-ban találkozhatnak e héten csütörtökön.

Kultúra / 2022. Október 25. / 12:04

Megjelent Hidas Judit: Nem vagy többé az apám című regénye

A könyv főhőse, Eszter a rendszerváltás utáni évek reményekkel teli időszakában válik felnőtté. Viszonylagos jómódban él a családjának köszönhetően, mégsem találja helyét a világban. Szülei válása, a múlt öröksége rányomja bélyegét az életére, miközben egyedülálló anyaként valódi céljait keresi. Eszternek szembe kell néznie a családi titkokkal ahhoz, hogy tovább tudjon lépni – olvasható a könyv kiadói ajánlójában.

Tudomány / 2022. Október 24. / 19:41

A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

– A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom – írja Laurence Rees angol történész, dokumentumfilm-rendező a Libri által magyarul idén kiadott, A holokauszt - A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig című kötetében. A szerző többek között arra keresi a választ, hogy mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek.

Kultúra / 2022. Október 24. / 14:30

Múlt és Jövő: „Mozgó ünnep" akció kedvezményes könyvvásárlással

A Múlt és Jövő kiadó meghirdette a könyv „mozgó ünnepe" akciót, amelynek lényege: aki a kiadónak a Budapesti Nemzetközi Könyvesztiválra megjelentetett három könyvéből kettőt megvesz, a harmadikat ingyen kapja. Sőt, aki mind a hármat megveszi, az a kiadó 2022-es könyvhétre kihozott könyveiből egyet választhat ajándékba. Az akció visszavonásig érvényes.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 22. / 09:05

Székely Gábor könyvet írt arról, hogyan talált vissza a zsidóságához

A Magvető Kiadó Tények és Tanúk sorozatában szeptember elején kerül a könyvesboltokba Székely Gábor közgazdász, volt budapesti főpolgármester-helyettes memoárkötete Elszakadás és visszafordulás címmel. A vallásos egri zsidó családban született szerző ebben leírja azt a folyamatot, hogy hosszú évtizedek múltán miképpen talált vissza gyökereihez, a valláshoz és a hagyományhoz.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 08. / 10:42

Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi nem mindennapi barátsága

Jorge Mario Bergoglio bíboros – akit 2013 óta Ferenc pápaként ismer a világ – és Abraham Skorka rabbi, az argentínai Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője, régi jó barátok. Mindketten állhatatos hívei a vallások közötti párbeszédnek, közös könyvet is írtak Az égről és a földről címmel, amelyről most Katona Klári írt a Jelen hasábjain.

Zsidó világ / 2022. Június 13. / 11:21

Megjelent Herzl Tivadar teljes naplója: immár magyarul is

Most már magyarul is hozzáférhető Herzl Tivadar teljes naplója, amelyet e-bookban adott ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK). A mű hamarosan könyvalakban is megjelenik, de az csak válogatásgyűjtemény lesz, míg az e-book a napló teljes szövegét és a bevezető tanulmány bővebb változatát tartalmazza.

Kultúra / 2022. Június 07. / 10:13

Könyvheti ajánlónk a Múlt és Jövő kiadványaiból

A nagy múltú magyar zsidó folyóirat és kiadó, a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő több nagyon izgalmas kötettel jelentkezik a 93. Ünnepi Könyvhétre. Alábbi összeállításunkban a MéJ új könyveiről, a kiadó kötetbemutatóiról, valamint szerzőinek dedikálási időpontjairól olvashatnak.

Kultúra / 2022. Május 23. / 13:08

A gázkamrában: otthon és idegenül

Ha eddig még nem tették volna meg, szaladjanak el gyorsan az első könyvesboltba, és vegyék meg Seres László Láger sztornó című könyvét, vagy ha már leszoktak a bolti vásárlásról, akkor rendeljék meg az interneten. És ha a futár meghozza a könyvet, feltétlenül strapabíró asztalra tegyék, mert a Láger sztornó alatt be fog szakadni.

Izrael / 2022. Május 17. / 12:08

Azerbajdzsániak Izraelért, avagy ki volt a zsidómentő azeri „Schindler”?

Magyarországon élő azerbajdzsániak is támogatták annak az Israil című, Ramil Hesenov által írt kötetnek a kiadását, amelynek célja, hogy szerte a világon minél több azerbajdzsáni – s rajtuk keresztül a széles közvélemény – minél többet tudjon meg Izraelről, a zsidóságról, az Izrael és Azerbajdzsán között lévő kapcsolatokról. A részletekről a Magyarországon tanuló Rasad Mehbalijev tájékoztatta honlapunkat.