Címkék

Könyvajánló

Zsidó világ / 2022. Augusztus 22. / 09:05

Székely Gábor könyvet írt arról, hogyan talált vissza a zsidóságához

A Magvető Kiadó Tények és Tanúk sorozatában szeptember elején kerül a könyvesboltokba Székely Gábor közgazdász, volt budapesti főpolgármester-helyettes memoárkötete Elszakadás és visszafordulás címmel. A vallásos egri zsidó családban született szerző ebben leírja azt a folyamatot, hogy hosszú évtizedek múltán miképpen talált vissza gyökereihez, a valláshoz és a hagyományhoz.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 08. / 10:42

Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi nem mindennapi barátsága

Jorge Mario Bergoglio bíboros – akit 2013 óta Ferenc pápaként ismer a világ – és Abraham Skorka rabbi, az argentínai Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője, régi jó barátok. Mindketten állhatatos hívei a vallások közötti párbeszédnek, közös könyvet is írtak Az égről és a földről címmel, amelyről most Katona Klári írt a Jelen hasábjain.

Zsidó világ / 2022. Június 13. / 11:21

Megjelent Herzl Tivadar teljes naplója: immár magyarul is

Most már magyarul is hozzáférhető Herzl Tivadar teljes naplója, amelyet e-bookban adott ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK). A mű hamarosan könyvalakban is megjelenik, de az csak válogatásgyűjtemény lesz, míg az e-book a napló teljes szövegét és a bevezető tanulmány bővebb változatát tartalmazza.

Kultúra / 2022. Június 07. / 10:13

Könyvheti ajánlónk a Múlt és Jövő kiadványaiból

A nagy múltú magyar zsidó folyóirat és kiadó, a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő több nagyon izgalmas kötettel jelentkezik a 93. Ünnepi Könyvhétre. Alábbi összeállításunkban a MéJ új könyveiről, a kiadó kötetbemutatóiról, valamint szerzőinek dedikálási időpontjairól olvashatnak.

Kultúra / 2022. Május 23. / 13:08

A gázkamrában: otthon és idegenül

Ha eddig még nem tették volna meg, szaladjanak el gyorsan az első könyvesboltba, és vegyék meg Seres László Láger sztornó című könyvét, vagy ha már leszoktak a bolti vásárlásról, akkor rendeljék meg az interneten. És ha a futár meghozza a könyvet, feltétlenül strapabíró asztalra tegyék, mert a Láger sztornó alatt be fog szakadni.

Izrael / 2022. Május 17. / 12:08

Azerbajdzsániak Izraelért, avagy ki volt a zsidómentő azeri „Schindler”?

Magyarországon élő azerbajdzsániak is támogatták annak az Israil című, Ramil Hesenov által írt kötetnek a kiadását, amelynek célja, hogy szerte a világon minél több azerbajdzsáni – s rajtuk keresztül a széles közvélemény – minél többet tudjon meg Izraelről, a zsidóságról, az Izrael és Azerbajdzsán között lévő kapcsolatokról. A részletekről a Magyarországon tanuló Rasad Mehbalijev tájékoztatta honlapunkat.

Izrael / 2022. Május 17. / 08:13

Tuvja Raviv: Nekem háromszor adott életet az anyám…

A címben szereplő Tuvja Raviv 1934-ben Révész Tamásként született egy vajdasági településen, és gyermekkorában a legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy valaha egy harckocsidandár parancsnokaként vesz majd részt háborúkban arabok ellen egy olyan dicsőséges ország katonájaként, amely ország az ő születésekor még nem is létezett. Tuvja Raviv Egy izraeli páncélostiszt élete címmel írta meg emkékiratait, amelynek a napokban volt a bemutatója Budapesten.

Kultúra / 2022. Május 13. / 06:42

Láger sztornó: Mi és hogyan öröklődik át a túlélők traumáiból?

„– Mehr Licht – közli a barátságos lengyel teremőr, és felkapcsolja a 60 wattos égőket a gázkamrában.” Ezzel a vérfagyasztó, s egyben pokoli humorral átitatott mondattal kezdődik Seres László újságíró első szépirodalmi kötete, a Láger sztornó, amely a közelmúltban jelent meg a Scolar kiadásában. A regényről a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Házban beszélgetett a szerzővel Bárdos Katalin és Szántó T. Gábor.

Hírek, lapszemle / 2022. Május 08. / 10:34

Hiánypótló kötet a kunszentmártoni zsinagógáról és tervezőjéről

„A kunszentmártoni zsinagóga és tervezője, Dobovszky József István” címet viseli Sipos Anna művészettörténész új könyve, amelynek bemutatóját éppen a legmegfelelőbb helyszínen, a kunszertmártoni zsinagóga falai között tartották a napokban. A szerzővel dr. Barna Gábor, a „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület elnöke beszélgetett – írja a Szoljon.hu.

Hírek, lapszemle / 2022. Május 04. / 09:59

Egy zsidó vezető, aki bízott a magyarságban és akit meghurcoltak a Soá után

„Munkácsi Ernő egy mélyen vallásos, konzervatív, magyar hazafi volt és jogász, aki naivan, sőt elvakultan hitt a jog uralmában. Olyan szabálykövető volt, hogy még azokat a törvényeket és szabályokat is betartotta, amiket azért hoztak, hogy elvegyék az ő és családja életét" – olvasható a 444.hu recenziójában a Munkácsi Ernő: Hogyan történt? Adatok és okmányok a magyar zsidóság tragédiájához című könyvről.

Élet + forma / 2022. Február 16. / 17:41

Hogyan tovább? – A Holokauszt Emlékközpont új kiadványait ajánljuk

A Holokauszt Emlékközpont új kiadványaiban egyrészt az új élet felépítésének, az újrakezdésnek kihívásaival foglalkozunk, amellyel a zsidó családok szembesültek a holokauszt után, másrészt a vészkorszakhoz vezető zsidótörvények megjelenítésével a korabeli egyházi sajtóban.