A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében

2022. Augusztus 18. / 13:35


A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR_ZSE) honlapján már szabadon hozzáférhető Herczeg Róbert harmadéves közösségszervező szakos hallgatónak „A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében" című tanulmánya, amely az OR-ZSE és a Wallenberg Egyesület közös pályázatán különdíjban részesült.

Amint arról az OR-ZSE honlapja beszámolt: Ember Mária életművének további kutatását a rabbiképző és a Wallenberg Egyesület közös pályázata ösztönözte, amelyen Herczeg Róbert közösségszervező szakos hallgató különdíjban részesült A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében című tanulmányával.

A különdíjas tanulmányt az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem az interneten szabadon hozzáférhetővé tette, a pályaművet itt olvashatják.

Az említett pályázaton Bruder Edit, az OR-ZSE közösségszervezés szakos hallgatója és Varga Réka miskolci joghallgató a teljesítményükkel oklevelet érdemeltek ki.

Ember Mária író, újságíró és húga, Ember Judit dokumentumfilm-rendező, kiskamaszként élték át a vészkorszakot. A Bécs melletti Strasshofba kerülve egy hadiiparra átállított acélüzemben végeztek kényszermunkát édesanyjukkal együtt. A háború után a lányok Budapesten egyetemet végeztek és a következő évtizedekben kibontakozó munkásságukban, többek között az elhallgatott igazságok nyilvánossá tétele vált fő céljukká. Közel harminc könyv és dokumentumfilm készült kezük nyomán, de az utóbbiak jelentős része a társadalom részére szinte alig volt elérhető. Ember Mária Hajtűkanyar című dokumentumregénye a hazai holokausztirodalom ékköve. 


(Címlapkép: az Ember Mária tiszteletére rendezett tárlat a szülővárosában, Abádszalókon.) 

Forrás: OR-ZSE

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael védelmében
Új rovat a honlapunkon: Izrael védelmében
Megemlékezések
Megemlékezés a holokauszt 80 éves évfordulóján Zalaegerszegen