Ma 85 éve hunyt el Somlyó Zoltán, az „átkozott költő"

2022. Január 07. / 11:25


Ma 85 éve hunyt el Somlyó Zoltán, az „átkozott költő"

Ma 85 éve annak, hogy 1937. január 7-én meghalt Somlyó Zoltán költő, újságíró, műfordító, Karinthy Ferenc és Kosztolányi Dezső egyik legjobb barátja, számos Esti Kornél-novella hőse. Az ő fia volt Somlyó György (1920–2006) költő, műfordító, az unokája pedig az 1957-ben született Somlyó Bálint filozófus, esztéta. 


Kassák Lajos folyóirata, a Munka ezt a nekrológot közölte róla 1937-ben (IX. évfolyam, 53. szám):

„Évei szerint a Nyugat első generációjához tartozott, a nyugatos mozgalom szőkébb körének azonban soha sem volt tagja. Ízig-vérig romantikus kültő volt, kicsit Musset, kicsit Teophile Gauthier, kicsit Verlaine. Olyan jellegzetes figura a magyar költök között, amilyen Nyárai Antal volt a színészek világában. Bár ha sokat termelt, s nem egyszer nagyszerűt alkotott: élete végéig sem a közönség, sem a kri­tika nem méltányolta érdemei szerint. Átkozott költőnek nevezte magát és való­ban örökké megbántott, kiközösítésben élő lélek volt. S ha a magányos ember fájdalomérzése szólalt meg lírájában, akkor voltaik legtisztábbak és legszárnyalóbbak költeményei".

Somlyó_Zoltán.jpgSomlyó Zoltán egyik legismertebb portréja

Az ország akkoriban egyik legolvasottabb napilapja, Az Est ilyen részletességről számolt be Somlyó Zoltán haláláról:

„Ma reggel kilenc órakor, Kruspér uccai lakásán 54 éves korában meg­halt Somlyó Zoltán, a finom hangú költő. Somlyó Zoltán öt hét előtt dőlt ágynak és orvosa, dr. Nádor Henrik már akkor megállapította róla, hogy menthetetlen. Tüdőrák és májrák tá­madta meg.
Somlyó Zoltán sohasem panaszko­dott arról még családjának sem, hogy betegnek érzi magát. Időnkint ugyan emlegette, hogy fájdalmakat érez, de ezeket egyszerű gyomorrontásnak tulajdonította. Tegnap már beállt az agónia. Utol­só órái csendben, békességben teltek el, nem érzett fájdalmat és ma reggelnegyed kilenckor csendesen elaludt. Felesége, fia és neveltlánya gyászol­ják.
Temetését az izraelita szentegylet rendezi és előreláthatólag holnap délután kísérik utolsó útjára".

Somlyó Zoltán és fia, Somlyó György emlékét és munkásságát tiszteletre méltó módon igyekszik elevenen tartani a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő  zsidó folyóirat és kiadó, amely múlt novemberben emlékestet rendezett tiszteletükre. A rendezvényről ITT olvashatják tudósításunkat.

(Címlapkép: Somlyó Zoltán fiatalon, rokonai körében Balatonberényben, 1900-ban. A fotón Rott Pál, Somlyó Zoltán, Schvartz Ödön, Rott Elza, Sommer Imre, Rott Gyula, Schvartz Friderika látható. Forrás: PIM/DIA)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek