Rendkívüli iratmentés a Zsidó Múzeum és az Izraeli Nemzeti Könyvtár jóvoltából

2021. Szeptember 03. / 15:45


Rendkívüli iratmentés a Zsidó Múzeum és az Izraeli Nemzeti Könyvtár jóvoltából

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az Izraeli Nemzeti Könyvtárral közösen megvásárolta azt a hét, 19-ik és 20-ik századi, a magyarországi zsidó közösség életével összefüggő dokumentumot, amely a Kedem Aukciósház katalógusában bukkant fel idén augusztusban. A két intézmény digitalizálja, majd az interneten elérhetővé teszi a páratlan iratanyagot.


Mint korábban honlapunkon beszámoltunk róla, az izraeli Kedem Aukciós Ház augusztusi árverésén több olyan magyar vonatkozású zsidó dokumentumot (születési, házassági, körülmetélési anyakönyvet) terveztek elárverezni, amelyek a hazai családkutatás legfontosabb forrásait jelentik.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mai közleménye szerint a dokumentumokat a Kedem Aukciós Ház aukciós eladásra szánta, de a zsidó örökség megőrzése iránt elkötelezett személyek és szervezetek kérésére visszavonta az árverési tételek közül. Elkötelezettségüket az iránt, hogy a zsidó és európai örökség nyilvános tulajdonba kerüljön, a zsidó múzeum szakemberei is osztják, akik úgy vélik: az ilyen jellegű dokumentumokat nem szabad magánkézben, a nyilvánosság számára elérhetetlen módon őrizni.

A közlemény szerint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az Izraeli Nemzeti Könyvtárral közösen megvásárolta azt a hét, 19-ik és 20-ik századi, a magyarországi zsidó közösség életével összefüggő dokumentumot, amely a Kedem Aukciósház katalógusában felbukkant. A megvásárolt iratanyag tételei között születési és halotti anyakönyvek is találhatók, amelyek különös jelentőséggel bírnak a zsidó közösségek szervezeteinek történeti feldolgozása és családfa-kutatási tevékenységek szempontjából.

A  két együttműködő intézmény szerint a magánkézben lévő, zsidó örökséggel kapcsolatos dokumentumoknak az iratmegőrzés és közgyűjteményi szolgáltatások terén tapasztalattal rendelkező professzionális levéltárakba és múzeumokba kell kerülniük vásárlás vagy adományozás útján. A jelenleg még magánkézben lévő iratok hosszú távú megőrzése szempontjából ez az ideális, hosszútávú megoldás. 

Arra bátorítanak minden érdekelt szereplőt, hogy hasonló ügyekben forduljanak a két intézmény valamelyikéhez, vagy más professzionális levéltárhoz. Csak az aktív digitális jelenléttel rendelkező, a zsidó örökség megőrzése iránt elkötelezett professzionális levéltárak alkalmasak az ilyen jellegű dokumentumok megőrzésére és kezelésére.

A zsidó múzeum és az izraeli könyvtár egyúttal szeretné megköszönni annak a számos kutatónak a munkáját, akik segítettek felhívni a közvélemény figyelmét ezekre az ügyekre és a felbecsülhetetlen értékű zsidó örökség megőrzésének szükségességére. A velük való közös munkát a jövőben is folytatni szeretnék. Szintén köszönik a Kedem aukciós ház és az árvereztető együttműködését.

A sajtóközlemény teljes terjedelmében EZEN A LINKEN olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek