Kincset érő magyar zsidó dokumentumok kerülnek kalapács alá Izraelben

2021. Augusztus 10. / 17:51


Kincset érő magyar zsidó dokumentumok kerülnek kalapács alá Izraelben

Szerző: Kácsor Zsolt

Az izraeli Kedem aukciósház augusztus 24-én kezdődő árverésén több olyan magyar vonatkozású zsidó dokumentum (születési, házassági, körülmetélési anyakönyv) kerül kalapács alá, amely a hazai családkutatás legfontosabb forrásait jelentik. Magyarországi családkutatók gyűjtést indítottak annak érdekében, hogy megszerezzék és elérhetővé tegyék az iratokat.


Az Izraelben működő Kedem aukciósház több árverést is lebonyolít ebben a hónapban, s ezek közül az augusztus 24-én kezdődő akció keltette föl leginkább a hazai családkutatók figyelmét – értesültünk a Zsidó Múlt elnevezésű, privát Facebook-csoport egyik bejegyzéséből. 

Annak érdekében, hogy segítsük a kampány sikerességét, közreadjuk azt a felhívást, amely ezen az internetes oldalon található angol és magyar nyelven. Az alábbiakban a magyar változatból közlünk részleteket. 

„Kampányunk célja, hogy mi, magyarországi családkutatók egy szűk csoportja, a magyar családkutató közösség számára megszerezzük és elérhetővé tegyük a családkutatás legfontosabb forrását, az anyakönyveket. Jelenleg az izraelita ősökkel rendelkezők kutatása nehézkes a források miatt, melyek a 20. század viharaiban sokfelé elkerültek. 

Manapság különböző oldalakon előkerültek kivételes értékű kötetek, mint a miskolci vagy ónodi izraelita hitközség születési, illetve házassági anyakönyvei 3-4 évtizedes évköröket átölelve. 

Félő, hogy ezek magánkézből magánkézbe fognak vándorolni, így több ezer értékes bejegyzés marad titokban, eldugva a családjukat kutatni próbálók szemei elől. Célunk, hogy ezeket (akár csak egyet, akár többet is) közös erővel megszerezzünk, digitalizálva elérhetővé tegyük, később pedig az anyakönyvi lapok tartalmát indexelve kereshető adatbázist is létrehozzunk.”

Mint írják, több különböző kötet is árverésre kerül most augusztusban, így például a putnoki születési anyakönyv (1858-1884), a miskolci házassági anyakönyv (1851-1881), az ónodi születési és körülmetélési anyakönyv (1886-1913). 

Az akció elindítói a kampány sikerességének függvényében szeretnének ezek közül  minél többet megszerezni és elérhetővé tenni a nagyközönség számára, így minden támogatást hálásan köszönnek. Már csak azért is, mert a szóban forgó iratok nem olcsók: 300-400-500 dolláros kikiáltási árról indulnak. Az árverés internetes oldalát ide kattintva böngészhetik, aki pedig adakozni szeretne, ezen a linken támogathatja a dokumentumok megvásárlását.

(Címlapkép: az árverésre kerülő miskolci házassági anyakönyv)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Doktor Moll: A bárányok nem hallgatnak
2023. Február 01. / 14:24

Doktor Moll: A bárányok nem hallgatnak

Zsidó világ
Budapest 150: Belehúznak a zsidó civil közösségek is