Ultramaraton-futók emlékeznek az 1972-es müncheni tragédiára

2022. Augusztus 21. / 12:37


Ultramaraton-futók emlékeznek az 1972-es müncheni tragédiára

Szerző: Kácsor Zsolt

Az 50 évvel ezelőtt történt müncheni olimpiai terrortámadásban meggyilkolt 11 áldozat tiszteletére és emlékére ma reggel a Dohány utcai zsinagóga elől rajtolt el Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) és az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union), hogy 13 nap alatt megtegyék a Budapest-München távot. Az ultramaraton-, triatlon- és Ironman sportolók a mintegy 550 kilométeres útnak a sófár ünnepélyes, ősi hangjára indultak neki, amit Verő Tamás főrabbi szólaltatott meg.

– Az 1972-es müncheni terrortámadásban meggyilkoltak emlékére szervezett futás Hajdú Péter ötlete volt, s nagy örömünkre szolgál, hogy az induláskor itt van velünk Tüttő Kata budapesti főpolgármester-helyettes, Moran Birman izraeli nagykövet-helyettes, Verő Tamás főrabbi és Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke – mondta a mai rajt előtt érdeklődésünkre Fenyő Edit, a Maccabi VAC Hungary projektigazgatója. 

fe-ju.jpgFenyő Edit és Jusztin Ádám

Megtudtuk tőle azt is, hogy a Hajdú Péterrel és Asaf Stolarz-cal együtt ma további három futó indul neki a távnak, minden nap kb. 30-50 kilométert fognak megtenni, a mai napon Tatabányáig futnak. Fenyő Edit hozzátette: a sportolók a tervek szerint szeptember 2-án érkeznek meg a müncheni olimpia parkba, ahol a müncheni Maccabi szervezet várja majd őket. Münchenben szerveznek a számukra szombatfogadást, s tiszteletüket teszik majd az 1972-es terrortámadás helyszínén is.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC Hungary vezetője kérdésünkre így fogalmazott:

– Hajdú Péter és Asaf Stolarz vállalkozása nagyon komoly ultrasport-teljesítmény, hiszen két nap pihenővel napi szinten teljesítenek majd maratoni távokat, ami abszolút csúcsteljesítmény. 

Mint Jusztin Ádám elmondta, az ilyen jellegű vállalkozásokat komoly szervező- és tervező munka előzi meg, amelynek során előre kijelölték a szálláshelyeket, s a sportolók természetesen járműves kíséretet is kapnak, hiszen nagyon megterhelő, a szervezetet különösen igénybe vevő feladatra vállalkoztak. 

nevek.jpgAz áldozatok nevei

– Ez olyan sportteljesítmény, ami méltó az ötven évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok emlékéhez – fűzte hozzá Maccabi VAC Hungary vezetője. – Tizenhárom nap alatt teljesítik a távot, ebből szimbolikus módon tizenegy napot futnak, minden egyes napot egy-egy áldozat emlékének szentelve. A pólójuk hátulján rajta is van a meggyilkolt sportolók neve. 

Az izraeli Asaf Stolarztól megkérdeztük, hogy mennyi ideig tréningezett a mostani emlékfutásra, mire elmondta: speciálisan erre a távra négy hónapot készült, a felkészülés során mintegy 2 ezer kilométert futott. Mint mondta, a következő tizenegy napban átlagosan napi 50 kilométert szándékoznak megtenni mintegy napi hat órában, de ez csak a terv, hiszen egy ilyen nagy volumenű táv esetén előre nem kiszámítható dolgok is történhetnek. Hogy a rendszeres sportolás mennyire karbantartja az embert, arra Asaf Stolarz az élő példa, az izraeli sportolótól ugyanis megtudtuk, hogy már 66 éves.

zászlókkal.jpgBalról Hajdú Péter és Asaf Stolarz, jobbról két kísérő futó

Hajdú Pétertől is megkérdeztük, hogy hány hónapot készült a Budapest-München távra, mire azt felelte: erre azért nem tud egzakt választ adni, mert speciálisan erre a futásra nem kellett felkészülnie, hiszen ő – pihenőnapokat beiktatva – minden hónapban megtesz havonta kb. 400 kilométert. 

A sportolóknak indulás előtt – a Maccabi VAC és Maccabi World Union közös szervezésében – bensőséges hangulatú kis ünnepségen  adta át jókívánságait  a a főváros képviseletében Tüttő Kata, az izraeli nagykövetség részéről Moran Birman és a Magyar Edzők Társasága nevében Molnár Zoltán.

tüttő.jpgTüttő Kata jobbján Asaf Stolarz, balról Hajdú Péter

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes többek között azt mondta: minden terrorcselekménynek – így az ötven éve történt müncheni mészárlásnak is – általában az a célja, hogy ne csak egyes emberek legyenek az áldozatai, hanem a terror – tágabb értelemben véve – foglyul ejtsen és félelemben tartson egy egész közösséget.

– A mi feladatunk nemcsak az emlékezés az áldozatokra, hanem az is, hogy a terrorcselekmények által keltett félelemmel felvegyük a küzdelmet. Továbbá nemcsak az a dolgunk, hogy emlékezzünk, hanem az is, hogy a terroristák által elkövetett szörnyűségekről beszéljünk a közösségnek annak érdekében, hogy a jövő generációi ellenállóbbak lehessenek, s megtanulhassák, miképpen lehet megküzdeni a félelemmel – fogalmazott Tüttő Kata. 

A főpolgármester-helyettes  Hajdú Péter és Asaf Stolarz vállalkozását méltatva elmondta: hobbifutóként – akinek célja, hogy egyszer egy komolyabb, hosszabb távot is lefusson – nagyon jól tudja, hogy egy ultramaratoni futásban mekkora erő és energia rejlik. „A teljesítmény mögött hihetetlen kitartás van, a futónak mindig célja van, s csodálatos dolog, ha ez a cél a közösség érdekeivel találkozik” – hangsúlyozta Tüttő Kata.

mor.jpgBalról jobbra: Jusztin Ádám, Asaf Stolarz, Moran Birman és Hajdú Péter

Moran Birman, a Zsidó Állam budapesti nagykövetségének nagykövet-helyettese így fogalmazott: számára szívet melengető érzés látni azokat a sportolókat, akik részt vesznek ebben a különleges projektben. Hozzátette: a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet által előkészített müncheni mészárlás gonoszságáról soha nem szabad megfeledkeznünk.

– Azáltal, hogy ma itt vagyunk, azokra az áldozatokra emlékezünk, akiket az olimpiák történetének legsötétebb napjaiban meggyilkoltak, s ne feledjük el, hogy a terrorizmus nem győzhet soha – fogalmazott Moran Birman, aki hozzátette: ezzel a futással azt mutatjuk meg a világnak, hogy hiszünk a reményben. 

A Magyar Edzők Társaságának képviseletében Molnár Zoltán elnök Kamuti Jenőnek, a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetőjének nevében okleveleket adott át Hajdú Péternek és Asaf Stolarznak. A Fair Play mozgalom azokat részesíti ebben az elismerésbe – mondotta –, akik cselekedeteikkel példát mutatnak a társadalom számára. Hozzátette: az 1972-es müncheni terrortámadás kiváltó oka a rasszizmusból és antiszemitizmusból fakadó gyűlölet volt, s az ilyen gyűlöletnek mindig ártatlanok esnek áldozatul. 

– E két kiváló sportember vállalása felhívás – mondta Molnár Zoltán –, felhívás arra, hogy éljünk egymás mellett tiszteletben, s tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a gyűlölet ellen, amíg nem késő. 

verő.jpgVerő Tamás főrabbi megfújja a sófárt

A méltató szavak elhangzása után Hajdú Péter és Asaf Stolarz három magyar futó kíséretében nekivágott a távnak, rajtjukhoz a Verő Tamás főrabbi által megszólaltatott sófár ősi hangja adta meg a jelet. 

Az emlékfutás támogatói:
Maccabi Israel; Maccabi VAC Hungary; Maccabi Europe; Izraeli Olimpiai Bizottság; a meggyilkolt sportolók családjai.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek