Végre emléktáblát kapott a Nagycétényből elhurcolt és meggyilkolt zsidóság

2022. Július 04. / 14:35


Végre emléktáblát kapott a Nagycétényből elhurcolt és meggyilkolt zsidóság

„Nem voltak bűnösök. Az egyetlen bűnük az volt, hogy zsidó szülőktől születtek és az ősrégi hagyományok szerint akartak élni" – hangzott el azon a rendezvényen, amelyet a korábban Magyarországhoz, jelenleg Szlovákiához tartozó Nagycétényben (szlovákul Veľký Cetín) tartottak, s ahol emléktáblát állítottak a kistelepülésről 1944-ben deportált, majd Auschwitzban meggyilkolt zsidóknak. A Felvidék.ma tudósítását ajánljuk.

A mintegy 1600 lakosú szlovákiai Nagycétényben a helyi óvoda udvarán leplezték le azt az emléktáblát, amelyet a faluból 1944-ben elhurcolt zsidóság emlékére és tiszteletére emeltek. 

Kiss-Maly-Laszlo-atya-es-Horvath-Zoltan-Istvan-kanonok-ur-leleplezik-az-emlektablat..jpgKiss-Maly László atya és Horváth Zoltán István kanonok leleplezik az emléktáblát (Fotó: Jancsó Badacs Károly/Felvidék.ma)

A magyar nyelvű Felvidék.ma hírportál az eseményről szóló tudósításában idézte Ladányi Lajosnak, az óvoda alapító-fenntartójának, a Zoboralji Kulturális és Információs Központ igazgatójának beszédét, aki többek között azt mondta: 

„Ha odafigyelünk a történelemre és tanulunk belőle, megértjük, hogy csak akkor leszünk képesek az idegengyűlő és kirekesztő nézeteket megfékezni, ha a társadalom minden csoportja – beleértve a politikai vezetőket is – civil bátorságról téve tanúbizonyságot nem engedi politikai szintre emelni a gyűlöletkeltést".

Ladányi Lajos beszéde után felolvasták Potok Katalinnak, a nyitrai zsidó hitközség képviselőjének levelét, amelyben ez állt: 

„Mi, a nyitrai zsidó hitközség tagjai meg vagyunk hatva, hogy emlékművet állítanak a Nagycétényben a negyvenes években lakó zsidó polgártársaiknak, akiket a háborús időkben megfosztottak jogaiktól, mindenüktől, deportálták, és végül a hírhedt koncentrációs táborokban meggyilkolták őket. Nem voltak bűnösök. Az egyetlen bűnük az volt, hogy zsidó szülőktől születtek és az ősrégi hagyományok szerint akartak élni. Itt Nagycétényben húszan voltak".

Éder Mária, az óvoda vezetője a megemlékezésen ezt mondta: „Semmilyen halott nem maradhat temetetlenül! A mai napon a mi feladatunk a temetés, bár tudjuk, hogy a nagycétényi zsidóságnak már nem lehet sírja. Az ézsaiási parancs azonban azt mondja, hogy mindenkinek legyen neve és mindenkinek legyen emléke. Mindenkinek jár ez, de sajnos ez nem mindig lehetséges, éppen ezért a mai emlékezés, az emléktábla leleplezése is egyfajta temetés lesz. Szembenézés a tettekkel, szembenézés a múlttal.“

Az emléktábla avatásán többek között részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Horváth Zoltán István kanonok, esperes, Kiss-Maly László esztergom-szentgyörgymezői plébános, Nagycétény szülötte, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Mészáros Ferenc, Nagycétény polgármestere is. 

A hírportál tudósítását teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják.

(Címlapképünk illusztráció, nem a helyszínen készült.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek